Premiera slovenskega filma Družina v Kinodvoru

09. januar 2018
Slavnostne premiere slovenskih filmov, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma, podpira tudi Slovenski filmski center, javna agencija RS. Film v distribuciji Demiurga prihaja tudi na redni spored Art kino mreže Slovenije.

V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma, ki jih pripravlja mestni kino Kinodvor, si bo film Družina v režiji Roka Bička mogoče ogledati v četrtek, 11. januarja, ob 19.30 uri. Projekciji bo sledila predstavitev filmske ekipe in pogovor z režiserjem Rokom Bičkom ter protagonistom Matejem Rajkom. Slavnostne premiere slovenskih filmov, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma, podpira tudi Slovenski filmski center, javna agencija RS. Film v distribuciji Demiurga prihaja tudi na redni spored Art kino mreže Slovenije.

Gre za prvo slovensko-avstrijsko koprodukcijo, ki sta jo finančno podprla Slovenski filmski center in Avstrijski filmski inštitut. Družina predstavlja resničnostni film, ki zajema obdobje desetih let osrednjega lika in ni na sledi senzacijam, temveč občutjem. Prejemnik vesne na 20. jubilejnem Festivalu slovenskega filma za najboljši celovečerni film je nastal v produkciji Cvinger filma, Zavoda za kulturne dejavnosti, v njem pa nastopajo: Matej Rajk, Nia Kastelec, Barbara Kastelec, Alenka Rajk, Mitja Rajk, Boris Rajk, Ivka Gruden, Emanoela Škulj, Robert Krese, Aleksej Kastelec, Estera Dvornik in Gabrijela Simetinger. Observacijski dokumentarni film je zmagal tudi na lanskem tednu kritike v Locarnu.

Trenutno Rok Biček pripravlja celovečerni igrani film Črna mati zemla, ki je bil izmed 287 prijavljenimi projekti iz 43 različnih držav izbran in bo predstavljen na letošnji osmi ediciji italijanskega koprodukcijskega foruma When East Meets West v okviru filmskega festivala v Trstu. Festival bo potekal od 21. do 23. januarja 2018. Film nastaja po literarni predlogi hrvaškega pisatelja in jezikoslovca Kristiana Novaka. V četrtek, 15. februarja ob 19. uri se bodo v Vodnikovi domačiji Šiška v Ljubljani z režiserjem pogovarjali prav na to temo.

Družina bo na sporedu v izbranih kinih Art kino mreže Slovenije in sicer: v Kinodvoru od 11. januarja, v Mestnem kinu Domžale 16. (prisotnost režiserja in filmske ekipe) in 19. januarja (pogovor z Lili Jazbec, družinsko terapevtko) ter 1. februarja (pogovor z Alenko Sivka, novinarko Zarje), v Kulturnem domu Slovenj Gradec 13. (pogovor z režiserjem Rokom Bičkom), 14. in 23. januarja, v Linhartovi dvorani Radovljica 14. (pogovor z režiserjem Rokom Bičkom) in 16. januarja, v Art kinu Odeon v Izoli od 17. do 21. januarja, v Kulturnem domu Krško 18. in 24. januarja, v Kinu Vrhnika 18. januarja, v Mestnem kinu Metropol Celje 20. januarja (pogovor z režiserjem Rokom Bičkom), v kinu Sežana 21. januarja (pogovor z režiserjem Rokom Bičkom), v Filmskem gledališči Idrija 23. januarja, v Mestnem kinu Ptuj 24. januarja (pogovor z režiserjem Rokom Bičkom) in v Kinu Trbovlje 25., 29. in 31. januarja.

Povezane novice