Četrta nagrada za dokumentarni film Playing Men

04. december 2017
Nagrada za podporo francoskemu distributerju.

Na minulem mednarodnem filmskem festivalu Entrevues Belfort v Franciji, je dokumentarni film Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina prejel nagrado za podporo francoskemu distributerju (Ciné+ Distribution Support Award) v višini 15.000 evrov. Film se bo na ta način lahko predstavil francoskemu občinstvu. Festival je potekal od 25. novembra do 3. decembra, žirijo pa so sestavljali: Stéphane Batut, režiser (Francija), Léa Bismuth, umetniška kritičarka in kustosinja (Francija), Emmanuelle Cuau, režiserka (Francija), Radu Jude, režiser (Romunija) in Jean-Marc Zekri, prikazovalec (Francija).

Gre za festival, ki ga je leta 1986 ustanovila cineastka in producentka Janine Bazin. Festival je namenjen podpori prihajajočim filmskim ustvarjalcem, poleg mednarodnega tekmovanja pa se osredotoča na odkrivanje filmskih ustvarjalcev, ki se ukvarjajo s kinematografsko dediščino in z retrospektivami. Osnovna ideja festivala je namenjena podpori ambicioznim in drznim filmom.

Playing Men je nastal pod okriljem produkcijske hiše Nosorogi ter koproducenta Restart iz Hrvaške in ob finančni podpori Slovenskega filmskega centra in Avdiovizualnega centra iz Hrvaške.

Zgodba filma pravi: Med snemanjem dokumentarnega filma o moških in igri zapade režiser v globoko ustvarjalno krizo. V obdobju, ki sledi, začne vso svojo okolico doživljati kot del igre. Spomini iz otroštva in podobe iz nedokončanega projekta se pomešajo v odo o absurdnosti geste.

To je letos že četrta nagrada za film. Pred tem je film prejel nagrado Georges de Beauregard na letošnjem 28. mednarodnem filmskem festivalu FID Marseille, vesno za najboljši dokumentarni film na 20. Festivalu slovenskega filma in posebno omembo žirije na PAFF-u (Pančevo film festival v Srbiji).

Režiser Matjaž Ivanišin se je že proslavil s svojim dokumentarnim filmom Karpopotnik, prejšnji teden pa smo si v Kinodvoru lahko premierno ogledali dokumentarni film o nastajanju gledališke predstave Boris, Milena, Radko z naslovom Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba. Film pripoveduje univerzalno zgodbo o odnosu med resničnim in izmišljenim, zgodbo o odnosu med osebnim in javnim dojemanjem umetnosti. Scenarij in režijo poleg Ivanišina podpisuje še Rajko Grlić, producent je produkcijska hiša Vertigo.

Povezane novice