Dnevi slovenskega filma v Budimpešti

09. oktober 2017
Naši na Madžarskem

Med 13. in 15. oktobrom 2017 bodo v madžarski prestolnici v organizaciji Slovenskega filmskega centra in BudapestFilma ter v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Budimpešti, potekali Dnevi slovenskega filma, v okviru katerih si bo madžarsko občinstvo v kinu Toldi lahko ogledalo tri slovenske filme, in sicer Nočno življenje Damjana Kozoleta, »Houston, imamo problem!« Žige Virca in Niko Slobodana Maksimovića. V madžarski prestolnici so se slovenski filmi lansko leto predstavili prvič po desetih letih, dogodek pa namerava postati redno srečanje z našo filmsko produkcijo.

V petek bo otvoritveni film Nočno življenje, ki ga bo pospremil režiser Damjan Kozole, prisotne pa bosta pozdravila slovenski veleposlanik na Madžarskem dr. Robert Kokalj in vodja promocije in distribucije Slovenskega filmskega centra, Nerina T. Kocjančič.

Film Nočno življene, režiserja Damjana Kozoleta se lahko pohvali s številnimi nagradami, med drugim z nagrado kritikov iz letošnjega 45. FEST. Beograjskega filmskega festivala, ki je namenjena najboljšemu filmu iz regije. Na 10. mednarodnem festivalu filmske režije v srbskem Leskovcu, na katerem prikažejo najboljše filme iz držav bivše Jugoslavije, je film, prav tako letos, prejel drugo nagrado za režijo. Film je na lanskem 51. Festivalu v Karlovih Varih prejel kristalni globus za najboljšega režiserja. O filmu je Stephen Dalton za The Hollywood Reporter zapisal: »Nočno življenje postavi v ospredje Zemljičevo, katere skoraj brez besedna interpretacija je minimalistična mojstrovina čustvene intenzivnosti, ki nam pod masko hladne prisebnosti vseskozi daje slutiti seizmične tresljaje tesnobe. /…/ Za njo pa direktor fotografije Miladin Čolaković niza noirovske podobe hladno modrih bolnišničnih hodnikov in zapuščenih nočnih ulic. Zamislite si Edwarda Hopperja z digitalno kamero.« Producent filma je produkcijska hiša Vertigo, zavod za kulturne dejavnosti.

»Houston, imamo problem!« igrano-dokumentarni film režiserja Žige Virca je prvi slovenski film, ki ga je letos v svoj program uvrstil Netflix, največji svetovni ponudnik naročniških filmov in serij. Film je nastal v koprodukciji Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Češke in Katarja, glavni producent je slovenski Studio Virc. Na Festivalu slovenskega filma 2016 je film med drugim osvojil Vesno za najboljši slovenski celovečerni film, postal slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja in bil prva originalna HBO produkcija v naši regiji. Film je imel kino distribucije v Sloveniji, ostalih državah nekdanje Jugoslavije, Avstriji in Veliki Britaniji ter se uvrstil v TV programe HBO Europe, RTV Slovenija, nemške WDR, italijanske RAI, finske YLE in Al Arabiya, ki pokriva Združene arabske emirate z dosegom celotnega Bližnjega vzhoda. O svojem filmu Žiga Virc pove, da je »Kot filmski ustvarjalec že leta prevzet nad tekmo za prevlado v vesoljski areni med ZDA in bivšo Sovjetsko zvezo, nad skrivnostmi Titovih podzemnih kompleksov in s tem povezanimi teorijami zarot. Vse to je bil povod za snemanje filma, ki gledalca izzove k zavzetju kritičnega pogleda na ponujena dejstva.«

Nika, drugi celovečerni film Slobodana Maksimovića, pripoveduje zgodbo o neustavljivi najstnici, ki je po očetu podedovala strast po hitrosti – tekmovanju v go-kartingu, čeprav ga je ravno ta pokopala. Nikina mati se s hčerinim izborom konjička ne strinja, a hkrati ve, da je hči dovolj stara, da začne v življenju sprejemati svoje odločitve in odgovornost zanje. Na 19. Filmskem festivalu v Motovunu je prejel nagrado za najboljši mladinski film. Režiser je takrat dejal: «Če vam nagrado dodeli mladinska žirija, je to zlata vreden občutek. Vesel sem, da so gledalci uživali v filmu, ploskali, navijali in glasno komentirali. Tako vzdušje doživiš le ob iskrenih, mladih ljudeh.« Film še v letošnjem letu čaka turneja na Kitajskem, producent filma je Nora Production Group.

Predstavitve slovenskega filma so letos že potekale v Romuniji, Pulju, Osijeku in Sarajevu, po Budimpešti sledi v novembru še retrospektiva v Litvi in Beogradu.

Napovednik

Povezane novice