Slovenski filmi na 28. Liffe – Naši filmi doma

06. november 2017
Letošnji Liffe je tudi v znamenju slovenskega filma, saj bo v sklopu festivala skupno prikazanih kar sedem slovenskih filmov, od tega sta dva manjšinski koprodukciji.

Naši filmi doma v Cankarjevem domu

Prvi, ki bo prikazan v sklopu projekta Naši filmi doma in bo svojo slavnostno predpremiero doživel v soboto, 11. novembra, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, je novi igrani celovečerni film Slovenija, Avstralija in jutri ves svet scenarista in režiserja Marka Naberšnika. Gre za dramo, katere sestavni del so tudi komični prizori. Glavni junak je Boris, ki dela kot vzdrževalec strojev v tovarni in upa, da mu bo prihodnost prinesla nagrado za opravljeno delo ter trud. To priložnost mu ponudi podjetje Cosmica, družba, ki se ukvarja z akvizitersko prodajo, svetovanjem in naložbami v vrednostne papirje. Režiser je za tokratno zgodbo navdih črpal iz rodnega mesta Maribor, za katerega pravi, da ga nanj veže veliko spominov, prav tako je film tudi posvetilo mestu ob Dravi. V glavnih vlogah igrajo: Jure Ivanušič, Minca Lorenci, Aljoša Ternovšek, Mojca Simonič, Milada Kalezić, Vlado Novak, Primož Ekart, Bojan Emeršič in Tadej Toš. Film je producirala produkcijska hiša Perfo, v spored rednih kinematografov pa prihaja 30. novembra.

Drugi film je Družina režiserja Roka Bička, letošnjega prejemnika vesne na 20. jubilejnem Festivalu slovenskega filma za najboljši celovečerni film. Spomnimo, da je observacijski dokumentarni film zmagal tudi na letošnjem tednu kritike v Locarnu, kjer je v obrazložitvi nagrade zapisano, da: «Brez namigovanja in obsojanja film opazuje notranje delovanje slovenske družine. V času drzne propagande je slednja eksplicitno predstavljena na način, da so vsa ocenjevanja in presoje prepuščene občinstvu, ravno tako kot tudi družbene okoliščine v naših evropskih sosednjih državah in nenazadnje tudi varnost, ki v najtežjih časih služi kot razširjena družina.« Dokumentarni film je nastal v produkciji Cvinger filma, Zavoda za kulturne dejavnosti in koprodukciji RTV Slovenija, v njem pa nastopajo: Matej Rajk, Nia Kastelec, Barbara Kastelec, Alenka Rajk, Mitja Rajk, Boris Rajk, Ivka Gruden, Emanoela Škulj, Robert Krese, Aleksej Kastelec, Estera Dvornik in Gabrijela Simetinger. Film je poleg Slovenskega filmskega centra finančno podprl tudi Avstrijski filmski inštitut, gre za prvo slovensko-avstrijsko koprodukcijo v zadnjih dvajsetih letih. Biček je svoj dokumentarni film nedavno predstavil tudi na Festivalu dokumentarnega filma v Lepzigu, v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma si ga bo mogoče ogledati v torek, 14. novembra, ob 17. uri.

Tretji film je celovečerni igrani film Ivan, režiserja Janeza Burgerja. Film je žirija 20. Festivala slovenskega filma okronala s kar šestimi vesnami, med drugim za najboljši celovečerni igrani film in najboljšo glavno žensko vlogo. Slavnostna predpremiera filma bo v četrtek, 16. novembra, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Zgodba filma pripoveduje o mladem dekletu, ujetim v nasilno korupcijsko afero, ki je prisiljeno v nemogočo odločitev med moškim, ki ga obsesivno ljubi in svojim novorojenčkom. V filmu igrajo: Maruša Majer, Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Mojca Funkl, Branko Šturbej, Polona Juh, Leon Lučev in Peter Musevski. Majerjeva je o pripravah na film dejala, da so »priprave na to vlogo bile vsakovrstne, odprla sem mnogo različnih vrat, da bi lahko Maro še pred snemanjem celo vzela vase. Predvsem so bile pomembne intenzivne improvizacije z vsemi igralskimi kolegi. Ogromno sem se naučila od njih in veliko so dodali k temu, da je Mara v meni zaživela.« Burger je dodal, da sta z Majerjevo vaje za film Ivan pričela že devet mesecev pred začetkom snemanja. »Kasneje se nama je pridružil še Matjaž Tribušon. Vsi trije smo se vsake toliko odpeljali za par dni iz Ljubljane in vadili scene, ki so se v tistem času še pisale, kar je bilo izjemnega pomena tudi pri nastajanju scenarija.« Film Ivan bo imel hrvaško premiero v petek, 17. novembra, na Zagrebškem filmskem festivalu, s čemer se začne tudi njegova pot v hrvaški redni kino distribuciji. 27. novembra pa bo mednarodna premiera filma na Black Nights filmskem festivalu v Talinnu, doma si ga bo na rednem sporedu mogoče ogledati od 20. novembra. Producent filma je produkcijska hiša Staragara.

Na vseh projekcijah bodo prisotni tudi ustvarjalci filma, saj je projekt Naši filmi doma nastal z vizijo in željo, da javnosti (pred)premierno in slavnostno predstavi domače filme tik pred distribucijo. Na ta način projekt Naši filmi doma vrača prepoznavnost in daje težo slovenskemu filmu, njihovim ustvarjalcem pa želi omogočiti »institucionalno« odskočno desko pred distribucijo v domače kinematografe, pri čemer ne pozablja na slovenske gledalce, saj jim na ta način ponuja možnost (pred)premiernega gledanja filma v družbi vseh, ki so film ustvarili.

Manjšinska koprodukcija

Moški ne jočejo, prvenec bosansko - hercegovskega režiserja in scenarista Alena Drljevića, bo med drugim prav tako na sporedu v četrtek, 16. novembra, ob 17.30 uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Moški ne jočejo prikazuje skupino veteranov, ki so bili v vojni na področju nekdanje Jugoslavije. Da bi se soočili s svojo preteklostjo, jih je zbrala mirovna organizacija, a od srečanja nihče ne pričakuje popolnega soglasja. Vsaka neizgovorjena beseda in napačno razlagan pogled lahko nenadoma izbruhnejo in zanetijo stare spore. Film se ponaša tudi z izjemno mednarodno igralsko zasedbo, poleg Sebastiana Cavazze in Primoža Petkovška, so tukaj še velika igralska imena: Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Izudin Bajrović, Jasna Đuričić in Miralem Zubčević. Manjšinsko koprodukcijo štirih držav - Bosna in Hercegovina, Slovenija, Hrvaška in Nemčija, je sofinanciral Slovenski filmski center, slovenski koproducent je Iridium Film. Film je do sedaj prejel kar nekaj nagrad, med drugim tudi posebno nagrado žirije in nagrado mednarodne mreže Europa Cinemas [Evropa Sínemas] za najboljši evropski film na 52. mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih.

Evropa na kratko – tekmovalni program kratkih filmov

V sklopu sekcije kratkih filmov bo na programu tudi kratki film V modrino, hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović. Zgodba kratkega filma pripoveduje o trinajstletni Juliji, ki se iz nasilnega doma z materjo umakne na idiličen hrvaški otok, kjer je nekoč odraščala. Veseli se, da bo obudila prijateljstvo z Ano, ki pa več pozornosti namenja svojemu fantu. Anina zavrnitev odpre pri Juliji nezaceljene rane nasilne preteklosti in v njej prebudi nasilno pošast, za katero je mislila, da jo je pustila za seboj. Film je nominiran za študentskega oskarja, nastal je v koprodukciji slovenske hiše Blade produkcije in produkcijske hiše Motion iz Hrvaške. To je prvi kratki film, ki ga je kot manjšinsko koprodukcijo finančno podprl Slovenski filmski center. Ljubitelji kratkih filmov si ga boste, v družbi preostalih štirih, lahko ogledali v ponedeljek, 13. novembra, ob 21.15 uri v Kinodvoru.

Posvečeno
V tem sklopu bosta na ogled celovečerni igrani film Grajski biki iz leta 1967 mariborskega režiserja Jožeta Pogačnika. Film govori o prevzgojnem domu, nastanjenem v graščini, kjer prebivajo mladeniči z različnimi življenjskimi usodami. Jezni so nase in jezni so na ves svet. Vrstijo se obračunavanja med njimi samimi, spori z vzgojitelji pa večkrat pripeljejo do morbidnih posledic. Pobegom sledijo naključne ljubezni, izsiljevanjem smrtni primeri. Dane Zajc je nekoč zapisal: "Veliki črni bik rjove v jutro." Grajski biki pa kot da ne bodo nikdar zagledali sonca...Režiserju je Društvo slovenskih režiserjev, ki ga je soustanovil in bil tudi njegov častni član, leta 2015 kot prvemu prejemniku podelilo Nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije. Drugi v tem sklopu je film ljubljanskega režiserja Matjaža Klopčiča, Na papirnatih avionih, prav tako iz leta 1967. Zgodba filma pripoveduje o obdobju zrelih let v življenju moškega in neprijetno spoznanje o jalovosti dotedanjega življenja. Preiskovanje vzrokov in posledic te jalovosti in iskanje rešitve v zakonu z dekletom, ki ji iluzija občutij ne dovoljuje videti nesmiselnost takšnega početja. Prav ta film Klopčiča uvršča med najpomembnejše predstavnike (jugoslovanskega) avtorskega filma. Letos, 15. decembra, bo minilo deset let odkar ga ni več med nami. Producent obeh filmov je bil Filmski studio Viba film v Ljubljani, oba filma pa bosta na ogled v Slovenski Kinoteki, in sicer prvi v petek, 17. novembra ob 19. uri, drugi pa v sredo, 15. novembra ob 17. uri.

Povezane novice