To je vse naravno!

23. februar 2017
Jutri, v petek, 24. februarja ob 19:00, bo v Slovenski kinoteki v sklopu praznovanja 20. letnice Festivala slovenskega filma prikazan film V leru režiserja Janeza Burgerja.

Praznovanje bo potekalo vse leto, ko bodo v Slovenski kinoteki enkrat na mesec na ogled filmi, ki so prejeli vesne za najboljša celovečerna in kratka dela.

V leru je prvi celovečerni igrani film režiserja in scenarista Janeza Burgerja. V leru je črno-beli film, posnet na 16 mm traku. Bil je izjemno uspešen tako pri domačem kot pri tujem občinstvu in kritikih.

Film je leta 1999 doživel mednarodno premiero v glavnem tekmovalnem programuMednarodnega Filmskega Festivala v Karlovih Varih in je bil prikazan na več kot 50 mednarodnih filmskih festivalih.

Na 2. Festivalu slovenskega filma je ob nagradi za najboljši film prejel še 5 nagrad, med njimi tudi nagrado za najboljšo žensko vlogo (Mojca Fatur) in za najboljšo moško vlogo (Jan Cvitkovič). Kot zanimivost: film je prejel tako nagrado filmskih kritikov, kot tudi nagrado občinstva!

Na mednarodnih festivalih pa je V leru skupno prejel kar 14 nagrad.

Zgodba govori o študentu Diziju (Jan Cvitkovič), ki živi svoje uživaško in brezdelno življenje v študentskem domu: na dnevnem redu so popivanje, spanje in gledanje televizije. Nekega dne se v njegovo sobo vseli bruc Marko (Janez Rus), ki Dizija vrže iz njegovega vsakdanjega ritma. Z brucem pride tudi Ana (Mojca Fatur), ki je za nameček še noseča. Dizi se mora spopasti z novo situacijo.

Film je nastal v produkciji E-motion film in koprodukciji z RTV Slovenija, takratni Filmski sklad R Slovenije je omogočil povečavo na 35mm.

Pred celovečernim filmom bo na sporedu My first cut režiserja Zdravka Barišiča, ki je leta 1999 prejel vesno za najboljši kratki film.

Na jutrišnji projekciji bo prisotna večina filmske ekipe, ki bodo na pogovoru in kasnejšemu druženju v kavarni Kinoteke z nami obujali spomine. Vabljeni!

Povezane novice