​Nagrajenec Montreala z evropsko premiero v Portorožu

06. september 2016
Celovečerni film režiserja Rajka Grlića Ustava Republike Hrvaške je na jubilejnem 40. Mednarodnem filmskem festivalu v Montrealu prejel glavno nagrado.

Znani hrvaški režiser Rajko Grlić (Grlom u jagode, V krempljih življenja, Karavla), ki že 25 let poučuje na Univerzi Ohio v Združenih državah Amerike, je posnel ljubezensko zgodbo o sovraštvu, ki razkriva nestrpnost in predsodke do drugačnosti. V glavnih vlogah so nastopili Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović in Božidar Smiljanić.

Žirijo 40. filmskega festivala v Montrealu je navdušila zgodba o štirih dušah, ki se znajdejo pod isto streho. To pa je tudi vse, kar jih druži. Vjeko, Ante, Maja in Hrvoje so si namreč povsem različni - po ekonomskem statusu, nacionalnosti, veroizpovedi pa tudi spolni usmerjenosti. Verjetno se nikoli ne bi niti srečali, če jih ne bi povezala nesreča. Tako pa se njihove poti prepletejo in nehote postanejo odvisni drug od drugega.

Film je nastal v produkciji Interfilm (Hrvaška) in v koprodukciji Sever&Sever (Slovenija), In Film (Češka), Revolution Production (Makedonija), HRT (Hrvaška). Film je bil izbran na razpisu za manjšinske koprodukcije Slovenskega filmskega centra v letu 2015. Tudi filma Karavla iz leta 2006 in Naj ostane med nami iz leta 2010 sta dobila finančno podporo v Sloveniji.

Na Festivalu slovenskega filma v Portorožu 14. septembra ob 22:45 uri bo film Ustava Republike Hrvaške doživel svojo Evropsko premiero.

Povezane novice