Podeljene Štigličeve nagrade

21. februar 2017
Društvo slovenskih režiserjev je sinoči v Slovenski kinoteki že tretjič podelilo stanovske nagrade na področju filmske in televizijske režije.

Nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije je prejel režiser FILIP ROBAR DORIN. Ker je na dan podelitve zbolel, je nagrado na njegovo željo prevzela Nerina Kocjančič.

Pet enakovrednih nagrad ŠTIGLIČEV POGLED za izjemno režijo posameznega avdiovizualnega dela, prvič javno priobčenega v letu 2016, so prejeli:

ŠPELA ČADEŽ
Za režijo kratkega animiranega filma »Nočna ptica« (2016)

SARA KERN
Za režijo kratkega igranega filma »Srečno, Orlo!« (2016)
Ker je trenutno v Melbournu, je nagrado zanjo prevzel oče.

DAMJAN KOZOLE
Za režijo celovečernega igranega filma »Nočno življenje« (2016)

IGOR ŠTERK
Za režijo celovečernega igranega filma »Pojdi z mano« (2016)
Ker je na daljšem potovanju v JV Aziji, sta nagrado zanj prevzeli producentka filma Petra Vidmar in mlada igralka Ronja Matijevec.

ŽIGA VIRC
Za režijo celovečernega igrano-dokumentarnega filma »Houston, imamo problem« (2016)

Letošnjo komisijo za podelitev nagrad so sestavljali Metod Pevec (predsednik), Urša Kos (namestnica) in Siniša Gačić (član).

Nagrade so avtorsko delo akademskega kiparja in režiserja ter predsednika DSR Mihe Knifica.

Slovenske režiserke in režiserji želijo z letnim podeljevanjem nagrad Franceta Štiglica za izjemne dosežke in za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije povečati prepoznavnost slovenskega filmskega ustvarjanja in nagraditi vse prevečkrat prezrte ustvarjalce te veje umetnosti.

Po podelitvi nagrad je bil predvajan kratki eksperimentalni film Xenia na gostovanju v režiji Filipa Robarja Dorina. Večer je povezovala igralka Mojca Fatur, za glasbeno spremljavo je poskrbel pianist Marko Petrušič.

Več informacij najdete tukaj.

Povezane novice