​Družinski film Olma Omerzuja najboljši film leta na Češkem

31. januar 2017
Na večer 28. januarja so češki kritiki razglasili Družinski film slovenskega režiserja Olma Omerzuja za najboljši film leta.

Film je nastal v češko-nemško-francosko-slovensko -slovaški koprodukciji, slovenski koproducent je Arsmedia. Septembra leta 2015 je film imel svetovno premiero na festivalu v San Sebastianu.

Družinski film je zgodba o možu in ženi, ki jadrata po oceanu, otroka pa sta pustila doma, kjer lahko odkrivata meje svoje svobode. Jadrnica se potopi in z njo tudi družina. Pes, ki je ostal na zapuščenem otoku, je njihovo edino upanje.

Filmu pa so podelili tudi nagrado za najboljši scenarij, ki jo je prejel pisatelj, dramaturg in gledališki režiser Nebojša Pop Tasić. Vesno za najboljši scenarij sta oba avtorja prejela tudi na zadnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Češki in slovenski producent sta sodelovala že pri Omerzujevem prvencu Mlada noč, ki je bil njegov celovečerni absolventski film na praški FAMU. Film se je leta 2012 uvrstil v sekcijo forum na Berlinalu.

Januarja 2013 je bil Olmo Omerzu proglašen za odkritje leta na Češkem. Tudi takrat so nagrado podelili češki filmski kritiki.

Istega leta pa je Nebojša Pop Tasić na 16. Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel nagrado za najboljši scenarij za film Karpopotnik, ki ga je napisal skupaj s koscenaristom in režiserjem Matjažem Ivanišinom.

Olmo Omerzu trenutno končuje svoj tretji igrani celovečerni film, tudi tokrat s producentom Jiřžijem Konečnyjem, v slovenski koprodukciji in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice