Igralka Maruša Majer med desetimi igralskimi zvezdami na Berlinalu

15. december 2016
Danes je European Film Promotion razglasila deset (10) izjemnih evropskih mladih igralcev, ki so bil izbrani za projekt Shooting Stars. Igralke in igralci se bodo predstavili na 67. Berlinalu (9. -19. februar), na jubilejni dvajseti izdaji dogodka. Med «vzhajajoče zvezde» evropskega filma se je uvrstila tudi slovenska igralka Maruša Majer.

Mednarodna žirija filmskih profesionalcev je talente izbrala na podlagi njihovih izjemnih vlog v celovečernih filmih in izkazanega potenciala, ki naj bi jim omogočil kariero na svetovni filmski sceni.
V mesecu oktobru je 26 članic EFP predlagalo svoje kandidate, med njimi tudi Slovenski filmski center, ki je član EFP od leta 2005. European Film Promotion je edina evropska organizacija, ki skrbi za filmsko promocijo.
Žirija je Marušo Majer izbrala na podlagi njene glavne vloge v filmu Ivan, četrtemu filmu režiserja Janeza Burgerja. V Berlinu se bo slovenska «vzhajajoča zvezda» srečala z naslednjimi igralskimi kolegi: Esben Smed (Danska), Louis Hofmann (Nemčija), Alessandro Borghi (Italija), Elīna Vaska (Latvija), Hannah Hoekstra (Nizozemska), Zofia Wichłacz (Poljska), Victoria Guerra (Portugalska), Tudor Aaron Istodor (Romunija) in Karin Franz Körlof (Švedska).

Žirijo, ki je izbirala nominirane igralce, so sestavljali Xavier Koller, režiser iz Švice, Pandora Da Cunha Telles, producentka iz Portugalske, Jan Lumholdt, filmski kritik in pisatelj iz Švedske, igralka in bivša Shooting Star Dorka Gryllus iz Madžarske ter agentka za igralce Lucinda Syson. O Maruši Majer je žirija podala naslednjo obrazložitev:
« Maruša v svojo igro prinaša neustrašnost, drznost in se popolnoma razgali. Kot taka nam zleze pod kožo in tam ostane še dolgo. Izžareva surov ženski nagon, z močjo, ki jo redko doživimo

V Berlinu se bo med 10. in 13. februarjem udeležila štiridnevnega programa, ki vključuje intervjuje s pomembnimi predstavniki združenja ICDN( International Casting Director Network), srečanja z režiserji in z drugimi profili izfilmske industrije, tiskovno konferenco, nastop pred fotografi in delavnico. Vrhunec dogodka je glamurozni predstavitev igralcev na podelitvi Shooting Stars nagrad v Berlinale Palastu, ki je glavni oder festivala.

Projekt Shooting Stars finančno podpira Media program Evropske unije in sodelujoče članice EFP.
Leta 2013 je v Berlinu kot zadnji slovenski predstavnik nastopil igralec Jure Henigman. Pred njim so izjemno kvaliteto slovenskih igralcev ponesli v svet še igralec Marko Mandić in igralki Aleksandra Balmazović in Iva Krajnc.

Več informacij na: www.shooting-stars.eu.

Povezane novice