Igralec Jure Henigman med desetimi igralskimi zvezdami na Berlinalu

11. december 2012
Danes je European Film Promotion razglasila deset (10) izjemnih evropskih mladih igralcev, ki so bil izbrani za projekt Shooting Stars. Igralke in igralci se bodo med 9. in 11. februarjem 2013 predstavili na 63. Berlinalu. Med «vzhajajoče zvezde» evropskega filma se je uvrstil tudi slovenski igralec Jure Henigman.

Mednarodna žirija filmskih profesionalcev je talente izbrala na podlagi njihovih izjemnih vlog v celovečernih filmih in izkazanega potenciala, ki naj bi jim omogočil kariero na svetovni filmski sceni.
Na začetku je 27 članic EFP predlagalo svoje kandidate, med njimi tudi Slovenski filmski center, ki je član EFP od leta 2005. European Film Promotion je edina evropska organizacija, ki skrbi za filmsko promocijo.
Žirija je Jureta Henigmana izbrala na podlagi njegove vloge v filmu Izlet režiserja Nejca Gazvode, našega letošnjega kandidata za tujezičnega oskarja. V Berlinu se bo slovenska «vzhajajoča zvezda» srečala z naslednjimi igralskimi kolegi: Mikkel Boe Følsgaard (film Kraljevska afera-Danska), Laura Birn (film Čistka-Finska), Christa Theret (film La Brindille- Francija), Saskia Rosendahl (film Lore- Nemčija), Luca Marinelli (film Vsak blagoslovljeni dan-Italija), Arta Dobroshi (film Trije Svetovi- republika Kosovo), Ada Condeescu (film Loverboy- Romunija), Nermina Lukač (film Jej, spi, umri -Švedska), Carla Juri (film Nekdo kot jaz -Švica).

Žirijo, ki je izbirala nominirane igralce, so sestavljali Jasmina Žbanić, režiserka iz Bosne in Hercegovine, Bettina Brokemper, producentka iz Nemčije, Thierry Chèze, novinar iz Francije, Jina Jay, vodja igralske agencije iz Velike Britanije, Alba Caterina Rohrwacher, igralka in Shooting Star 2009 iz Italije. O Juretu Henigmanu je žirija podala naslednji komentar:
«Način, s katerim je njegov obraz prikazal množico emocij, je odziven, jasen, natančen in fascinanten. V filmu Izlet je z osupljivo naravnim izrazom pokazal svojo izjemno sposobnost za kombiniranje širokega razpona emocij.»

Slovenski igralec se pri projektu Shooting Stars predstavlja tudi z zadnjim filmom Nahrani me z besedami režiserja Martina Turka, ki je trenutno na sporedu v slovenskih kinematografih.
V Berlinu se bo udeležil tridnevnega programa, ki vključuje intervjuje z mednarodnimi igralskimi agencijami, predstavitve v svetovni filmski industriji, tiskovno konferenco, nastop pred fotografi in delavnico. Vrhunec projekta je glamurozni nastop igralcev na podelitvi Shooting Stars nagrad v Berlinale Palastu, ki je glavni oder festivala.

Projekt Shooting Stars finančno podpira Media program Evropske unije in članice EFP.
Leta 2007 je v Berlinu kot zadnji slovenski predstavnik nastopil igralec Marko Mandič.Pred njim sta izjemno kvaliteto slovenskih igralcev ponesli v svet še igralki Aleksandra Balmazović in Iva Krajnc.

Več na:

www.shooting-stars.eu

Povezane novice