Izbrani slovenski kratki filmi na Portugalskem

05. julij 2015
V soboto 4. julija se je v Vila do Conde na Portugalskem začel 23. Festival kratkih filmov, ki je eno najpomembnejših srečanj za ustvarjalce kratkih filmov vseh žanrov in bo trajal do 12. julija.

Ob dvajsetletnici Slovenskega filmskega centra je festival želel pripraviti posvetilo slovenskemu kratkemu filmu, ki ga je vključil v program z naslovom Evropska panorama.

V program so uvrstili 4 kratke igrane filme, ki so svetovne premiere doživeli na treh najpomembnejših filmskih festivalih. Leta 2003 se je na Berlinale uvrstil film Atorzija, režiserja Stefana Arsenijevića, ki je tudi dobil zlatega medveda za najboljši film in bil nominiran za oskarja. Ravno na letošnjem Berlinalu so ga ponovno prikazali, ker so obeležili desetletnico zlatih medvedov za kratke filme.

Leta 2004 so na beneškem festivalu predvajali film Srce je kos mesa, ki ga je posnel Jan Cvitkovič. Režiser se je v Benetke vrnil leta 2009 s kratkim filmom To je zemlja, brat moj.

V letu 2005 se je slovenski kratki film vrnil na Berlinale, tokrat s filmom Child in Time, režiserke Maje Weiss. Tudi zanjo to ni bilo prvo predvajanje na Berlinalu, saj so leta 2002 njen celovečerni prvenec Varuh meje predvajali v sekciji panorama in ga tudi nagradili.

Leta 2008 pa se je film Vsak dan ni vsakdan režiserja Martina Turka uvrstil v program »Quinzaine des Realisateurs« na festivalu v Cannesu.

Ob igranih kratkih filmih »slovensko panoramo« dopolnjujeta še animirana filma Čikorija an' kafe, režiserja Dušana Kastelica iz leta 2008, ki je obredel skoraj vse festivale kratkega in animiranega filma, ter prejel 13 nagrad. Podobno pot je leta 2013 ubral tudi animirani film Boles, režiserke Špele Čadež, ki pa je pobral še več nagrad in je tudi prvi slovenski animirani film, ki se je uvrstil med 5 nominirancev za pan-evropsko nagrado Cartoon d'Or 2014.

Predstavitev izbranih kratkih filmov iz zadnjih dvajsetih let je drugo praznovanje jubileja Slovenskega filmskega centra v tujini. Prvo se je zgodilo januarja na filmskem festivalu v Trstu, ko je bila sreda, 21. januar posvečena slovenskemu filmu.

uradna stran festivala

Povezane novice