SLOVO na mednarodnih festivalih in na domačih filmskih platnih

13. november 2016
Kratki lutkovni animirani film Leona Vidmarja Slovo, nastal v produkciji Zavoda ZVVIKS, je bil septembra letos premierno prikazan na Festivalu slovenskega filma (FSF) v Portorož in bil nagrajen z Vesno za najboljšo animacijo (Leon Vidmar, Jaka Kramberger).


Pot je nadaljeval na mednarodnem festivalu Primanima na Madžarskem, kjer je prejel nagrado za zvočno podobo filma (Julij Zornik).

Film bo v decembru otvoril tekmovalni program 13. Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, ki je filmu namenil tudi velik del spremljevalnega festivalskega programa, in sicer ekskluzivno razstavo v galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana, kjer bo občinstvo dobilo vpogled v zakulisje filma. Že v mesecu novembru bo Slovo na ogled tudi domači kinematografski publiki kot predfilm Nočnih ptic, prav tako pa je uvrščen v tekmovalni program mednarodnega festivala Sommets du cinéma d'animation v Montrealu.

Animirani film Slovo je subtilna reminiscenca protagonista na ribarjenje z dedkom, ki oživi do te mere, da preplavi junakovo sedanjost. V ospredje film postavi spomine, soočanje z njimi, izgubo ali priklic le-teh.

Od prvih skic avtorja do javne premiere filma so pretekla tri leta. Z likovno podobo filma, premišljenostjo kadrov in prehodov, precizno izbrano simboliko, barvno skalo in glasbo je avtorska ekipa uspela ustvariti film, ki gledalca ne pusti ravnodušnega. Kratki lutkovni animirani film Slovo je nastajal v prostorih Viba Film s podporo Slovenskega filmskega centra in ostalih koproducentov Oink!, Nu Frame in A Atalanta.

Film Slovo bo s 17. novembrom letos vstopil tudi v kinematografsko distribucijo Karantanija Cinemas kot predfilm uspešnega trilerja Nočne ptice (orig. Nocturnal Animals, režiserja Toma Forda), dobitnika letošnje velike nagrade žirije 73. mednarodnega filmskega festivala v Benetkah.

Leon Vidmar je s kratkim animiranim filmom (Ne)strpnost, diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V preteklih letih je kot animator sodeloval pri ustvarjanju kratkega lutkovnega animiranega filma Boles avtorice Špele Čadež, ki je bil med nominiranci za nagrado Cartoon d'Or, kot asistent animatorja pa pri realizaciji projekta Koyaa – Roža. Film Slovo je režiserjev profesionalni prvenec.

Povezane novice