Slovenska animacija iz Zagreba v Annecy

10. junij 2014
Slovenski animirani film se je med 3. in 8. junijem ustavil na zagrebškem Animafestu, sedaj pa so Slovenci prisotni na francoskem festivalu animiranega filma Annecy, ki se odvija med 9. in 14. junijem.

Slovenski animirani film se je med 3. in 8. junijem ustavil na zagrebškem Animafestu, tudi tokrat je v glavni vlogi nastopala animatorka Špela Čadež. Njen film Boles je bil predvajan v programu Velika Panorama in je prejel nagrado občinstva. Z ostalimi tremi filmi Zasukanec, Lovesick in Last Minute je sodelovala v programu 3x3, v katerem so se predstavili po trije filmi treh perspektivnih mladih avtorjev.

Prav tako je bila Špela tudi med razstavljalci. Na razstavi sodobne hrvaške lutkovne animacije je na ogled postavila scenografijo in eno lutko.

Poleg nje so se v programu Animafesta s svojimi deli predstavili naslednji slovenski avtorji: Iztok H. Šuc (Eko Binz, Družinski program), Kolja Saksida (Koyaa – Roža, Tekmovalni program filmov za otroke) in Boris Dolenc (Maček Muri, Tekmovalni program filmov za otroke).

Francoski festival animiranega filma Annecy, ki se letos odvija med 9. in 14. junijem, sooblikuje kar nekaj Slovencev. Špela Čadež, ki je s svojim zadnjim filmom Boles v zadnjem letu osvojila že več kot 30 nagrad, bo namreč članica uradne festivalske žirije za kratke animirane filme. Lani je v Annecyju z Bolesom požela odlične kritike, zgolj leto kasneje pa bo sama v vlogi ocenjevalke, kar je brez dvoma velik uspeh.
Svoje gostovanje na festivalu bo Čadeževa pospremila še z udeležbo na razstavi sodobne lutkovne animacije, na kateri bo sodelovala z glavnim likom iz filma Boles.

Prav nič manjši pa ni uspeh štirih otrok, ki so povabljeni v uradno Junior žirijo festivala v Annecyju. Gre za udeležence delavnic animiranega filma Vzgojno-izobraževalnega programa Slon, ki bodo v Franciji lahko pokazali in uporabili vse svoje znanje, ki so ga pridobili na delavnicah.

Poleg tega bodo Slovenci v Annecyju prisotni tudi drugače, saj bo v sklopu neuradnega spremljevalnega programa festivala, ki ga organizira Atelier AAA, prikazan program slovenskih animiranih filmov za otroke.

Povezane novice