Kratki animirani film Koyaa - Roža na festivalski turneji

19. maj 2014
Kratki lutkovni animirani film Kolje Saksida Koyaa - Roža, nastal v produkciji ZVVIKS iz Ljubljane, uspešno gostuje na mednarodnih filmskih festivalih.

Kratki lutkovni animirani film Koyaa – Roža režiserja Kolje Saksida je bil konec preteklega leta realiziran v produkciji ZVVIKS iz Ljubljane, poleg klasične tudi v stereoskopski tehniki, ki omogoča predvajanje v 3D načinu, s čemer je prvi tovrstni film v domačem prostoru.

Film, pri izdelavi katerega je sodelovalo več kot 30 ustvarjalcev iz Slovenije in tujine, je nastajal več kot leto dni, tudi v sodelovanju s hrvaškim koproducentom in finančno podporo hrvaškega audiovizualnega centra. Glavnino sredstev za realizacijo je na podlagi javnega razpisa primaknil domači Slovenski filmski center, pri snemanju pa je s prostorskimi in tehničnimi kapacitetami sodeloval Viba Film.

Film Koyaa - Roža bo v tem tednu prikazan na filmskem festivalu v Cannesu, v sklopu programa Short film corner ter na bolgarskem festivalu animacije Golden Kuker. V tekmovalnem programu otroškega filma bo v začetku junija prikazan na enem najstarejših festivalov animacije, zagrebškem Animafestu, meseca julija pa v tekmovalni sekciji festivala Giffoni, največjega evropskega festivala otroškega filma.

Kratki animirani film prikazuje nenavadni zaplet glavnega junaka Koyee s sadiko rože, ki pod vplivom glasbe zraste v mesojedo pošast, in je bil kot pilotni del za animirano TV serijo prikazan tudi na največjem češkem festivalu animiranega filma Anifilm v Trebonu, kjer je bil s strani predstavnikov nacionalnih televizij Srednje Evrope izbran kot zmagovalec v mednarodni konkurenci animiranih projektov.

Film Koyaa – Roža je trenutno kot predfilm v redni kinematografski distribuciji v ljubljanskem Kinodvoru.

Več:

- Cannes, Short film corner katalog: Cannes

- Animafest, tekmovalna kategorija Filmi za otroke in mladino: Animafest

- Golden Kuker: Golden Kuker

- Anifilm tekmovanje projektov TV serij v razvoju: Anifilm TV series pitching

Povezane novice