​Nagrada anno uno za filmski opus Vlada Škafarja

15. september 2016
Na Mednarodnem festivalu filma in umetnosti I Mille Occhi v Trstu bodo med 16. in 22. septembrom predstavili celoten filmski opus Vlada Škafarja, dobitnika letošnje osrednje festivalske nagrade anno uno.

Na festivalu I Mille Occhi bodo prikazali osem filmov Vlada Škafarja, v spremljevalnem programu pa bodo vrteli tudi video haikuje iz neuporabljenih posnetkov Škafarjevega zadnjega filma Mama, ki bodo del razstave Krožne pesmi skupaj z akvareli slikarke Joni Zakonjšek.

Mednarodni filmski festival I Mille Occhi, ki letos praznuje 15 let, je posvečen poglobljenemu raziskovanju filmske sodobnosti in zgodovine. Pripravljajo ga ugledni filmski zgodovinarji, kuratorji in publicisti z različnih koncev Italije in drugih držav. Nagrado anno uno podeljujejo v spomin na znamenitega italijanskega režiserja Roberta Rossellinija. Namenjena je ustvarjalcem, ki podobno kot Rossellini ne snemajo predvidljivih filmov, njihova dela pa pomembno prispevajo k razumevanju filma in resničnosti. Med dosedanjimi dobitniki nagrade so Werner Herzog, Kira Muratova, Werner Schroeter, John Gianvito.

To bo prva celovita predstavitev filmske ustvarjalnosti Vlada Škafarja doma ali v tujini. Njegova filmska pot se je začela s sodelovanjem pri reviji Ekran in s postavitvijo Slovenske kinoteke pod vodstvom Silvana Furlana. Leta 1997 je v Mostarju posnel svoj prvi film Stari most, ki je svetovno premiero doživel na Sarajevskem filmskem festivalu. Leta 2001 in 2002 je eno leto sledil zasebnemu in športnemu življenju Primoža Peterke in enega največjih slovenskih športnikov ovekovečil v filmu Peterka: leto odločitve, ki je bil premierno predstavljen na festivalu Cinéma du réel, v centru Georges Pompidou v Parizu. V okviru celovite retrospektive bo predstavljen tudi manj znani Škafarjev zapis o snemanju filma Kaj boš počel, ko prideš ven od tu? Saša Podgorška in Iztoka Kovača z naslovom Pod njihovo kožo ter na super osmičko posneti Nočni pogovori z Mojco (2009) o nočnih radijskih srečanjih z Mojco Blažej Cirej. Leta 2008 je ustvaril film Otroci, ki ga je postavil na zemljevid sodobnega filma: svetovno premiero je doživel na filmskem festivalu v Rotterdamu, osrednja ameriška revija za umetniški film Film Comment pa ga je uvrstila med dvajset filmov leta, ki jih ne gre spregledati. Oča, drugi del neuradne trilogije "bolečine in lepote" je bil leta 2010 kot prvi slovenski film uvrščen v program tedna kritike na filmskem festivalu v Benetkah, na festivalu v Vologdi pa je prejel osebno nagrado Aleksandra Sokurova. Sklepni film omenjene trilogije in dosedanjega Škafarjevega ustvarjanja, Mama, ki je bil letos premierno prikazan v Rotterdamu, bo predstavljen na slovesnem zaključku festivala, ko bo zanj in za celoten opus prejel nagrado Anno uno.

Poleg nagrade pripravljajo organizatorji še en poseben dogodek, posvečen Škafarjevemu predzadnjemu filmu Deklica in drevo in predvsem njunima protagonistkama, Štefki Drolc in Ivanki Mežan. Štefka Drolc je bila po drugi svetovni vojni dolga leta ikona Stalnega slovenskega gledališča v Trstu, ki je pomembno sooblikoval kulturno in politično življenje slovenskih zamejcev v Italiji. Ob tej priložnosti bo 21. septembra ob filmu pripravljen tudi pogovor, na katerem bo ob velikima slovenskima igralkama sodeloval tudi Boris Pahor.

Ob retrospektivi bo v tržaški galeriji Doubleroom postavljena tudi razstava Haiku circolari (Krožne pesmi), na kateri bodo skupaj predstavljeni Škafarjevi video haikuji, sestavljeni iz neuporabljenih posnetkov filma Mama ter akvareli Joni Zakonjšek, ki jih je ustvarila za njuno skupno knjigo Krogi. Otvoritev razstave bo v soboto 17. septembra. Ob otvoritvi festivala dan prej pa bo v osrednjem festivalskem prostoru Teatro Miela predstavljeno osrednje delo Joninega slikarskega opusa, veliko olje na platnu z naslovom Se še spominjaš ljubezni?

Pred podelitvijo nagrade Anno uno bo 22. septembra opoldne v tržaški kavarni Verdi potekal daljši pogovor z Vladom Škafarjem in Joni Zakonjšek, na katerem bodo sodelovali vodja festivala I Mille Occhi Sergio Grmek Germani, kuratorica retrospektive in razstave Mila Lazić, ter ugledni mednarodni kritiki in zgodovinarji Olaf Möller, Roberto Turigliatto in Gary Vanisian.

Povezane novice