Slovenski film Oča uvrščen na beneški filmski festival

22. julij 2010
Danes je v Rimu potekala tiskovna konferenca 25. mednarodnega tedna kritike, ki bo od 1. - 11 septembra 2010 potekal v okviru 67.Beneškega filmskega festivala. Napovedali so sedem filmov, ki so jih letos izbrali med več kot dvesto filmskimi prvenci iz vsega sveta. Med njimi je tudi film Oča, slovenskega režiserja Vlada Škafarja, ki je po dokumentarnem filmu Peterka: leto odločitve (2003) in po filmskemu eseju Otroci (2008) posnel svoj prvi igrani film.

Slovenski filmi so selektorji programa 25.mednarodnega tedna kritike predstavili z naslednjimi besedami:

»Največja moč filma režiserja Vlada Škafarja je počasnost kontemplacije in poetična konfrontacija generacij, ki jih predstavljata odsotni oče in njegov mali sin.

Zelo majhen film, njegova dolžina komaj seže čez šestdeset minut, s pomenljivimi podobami, naravnimi in čustvenimi dialogi, z nekaj trenutki, ki brezsramnost realnosti predstavijo kot očaranost s postavitvijo prizorov in s trudom, ki je vložen v delo z igralci.«

Ob slovenskem filmu so izbrali še šest svetovnih premier iz celega sveta: Angele in Toni, režija Alix Delaporte (Francija), Se bojiš teme, režija Massimo Coppola (Italija), Naomi, režija Eitan Zur (Izrael-Francija), Mati zemlja, režija Syllas Tzumerkas (Grčija), Martha, režija Marcelino Islas Hernández (Mehika). Spodaj, režija Pernilla August (Švedska).

Vseh sedem filmov tekmuje za najboljši prvenec beneškega filmskega festivala v višini 100.000 USD, ter za nagrado v višini 5000 Eur za filmsko odličnost, ki jo podeljuje regija Veneto.

Ob tekmovalnih filmh so pripravili še dva posebna dogodka: otvoritveni film bo Italijanska noč režiserja Carla Mazzacuratija iz leta 1987, zaključni film pa Limbunan režiserja Gutierreza Mangansakan II (2010) iz Filipinov.

Film Oča je nastal v produkciji Gustav film. V glavnih vlogah sta nastopila Milivoj Roš in Sandi Šalamon. V filmu nastopijo tudi delavci tovarne Mura.

Direktor fotografije je Marko Brdar, oblikovalec zvoka je Julij Zornik.

Producent filma je Frenk Celarc, koproducenti pa Milivoj Roš, Petra Vidma, Marjan Jelnikar, Diego Zanco, Peter Gregorčič, občina Dobrovnik. Film je finančno podprl Filmski sklad R Slovenije-js.

O filmu je avtor zapisal:

"Film Oča je ljubezenski film. Oče in sin po dolgem času preživita dan skupaj. (En dan je kot kristal, v katerem odseva celo človekovo življenje.) Na lepo jesensko nedeljo sta sredi mogočne narave videti, kot da sta sama na svetu. Spet je treba od začetka. Počasi se začneta dotikati z besedami, oglasijo se glasovi iz preteklosti in zbudijo se čustva, pozabljena, nepoznana.

Ponedeljek je nov dan."

V samostojni Sloveniji se je na beneški festival prvi uvrstil Jan Cvitkovič leta 2001 s filmom Kruh in mleko, ter prejel nagrado za najboljši prvenec. V program Venice Days se je dvakrat uvrstil Vinko Möderndorfer (leta 2004 s filmom Predmestje in leta 2008 s filmom Pokrajina št. 2).

S kratkimi filmi se je na beneški filmski festival dvakrat uvrstil Jan Cvitkovič (leta 2004 s filmom Srce je kos mesa in leta 2009 s filmom To je zemlja, brat moj), ter leta 2008 Igor Šterk s filmom Every breath you take

Film Oča je prvi slovenski filmi v pogramu beneškega mednarodnega tedna kritike.

Povezane novice