Dolina miru iz Cannesa na Kongresni trg

19. avgust 2016
V torek, 23. avgusta ob 21:00 bo restavrirana in digitalizirana filmska klasika Dolina miru otvorila Letni kino na Kongresnem trgu. To bo slavnostna slovenska premiera filma pod pokroviteljstvom predsednika države ob 25-letnici Republike Slovenije in 60-letnici filma.


Svetovna premiera nove verzije se je zgodila 18. maja, v sklopu uradnega pograma Cannes Classic, v katerega je bil slovenski film prvič uvrščen v zgodovini tega največjega filmskega festivala.

Po skorajda šestdesetih letih se je tako v Cannes vrnila restavrirana klasika Franceta Štiglica Dolina miru, ki je v Cannesu za zlato palmo tekmovala leta 1957. Tedaj je glavni igralec John Kitzmiller kot prvi temnopolti igralec na tem festivalu prejel nagrado za najboljšo moško vlogo.

Film sta na odru napovedala oba glavna, tedaj otroška igralca Tugo Štiglic in Eveline Wohlfeiler. V Cannes sta odpotovala prvič, saj ju na prvo projekcijo niso vzeli s seboj. Po snemanju in premieri filma se nista več srečala, zato je bilo njuno srečanje po toliko letih še toliko bolj ganljivo. Filmska Lotti in Marko pa bosta kot častna gosta z nami tudi na Kongresnem trgu.

Restavrirana verzija prinaša lepoto in humanost filma v svoji izvorni veličini. Po tolikih letih, ko smo gledalci lahko gledali zgolj samo še "opešane" filmske kopije te nepozabne slovenske klasike, bomo sedaj lahko zopet uživali v vsakem kadru obnovljene črnobele fotografije. Tudi danes, ko so milijoni ljudi zaradi vojne in spopadov primorani zapustiti domove v iskanju »doline miru«, ta poetična vojna drama ni izgubila svoje aktualnosti in relevantnosti.

Dogodek poteka v organizaciji Kinodvora in Slovenskega filmskega centra, ter je namenjen vsem, ki bi radi doživeli nepozaben filmski dogodek.

Povezane novice