Slovenski predstavniki na festivalih v ZDA, Španiji in Južni Ameriki

13. maj 2016
Utrip ljubezni bodo zavrteli na festivalu evropskega filma v New Yorku, Inferno se je odpravil na južnoameriško turnejo, v Španiji pa je podaljšan filmski cikel 20 let po Daytonu, na katerem sodelujejo tudi slovenski filmi.

Po predstavitvi na Berlinalu in sarajevskem filmskem festivalu bo z vesno nagrajeni film Utrip ljubezni (2015) režiserja in scenarista Borisa Petkovića na festivalu evropske kinematografije Panorama Europe 2016 doživel še svojo newyorško premiero. Prikazali ga bodo v okviru odmevnega izbora najboljših evropskih filmov s podporo Veleposlaništva Republike Slovenije v New Yorku in Slovenskega filmskega centra. Letošnji festival se bo odvil v Muzeju gibljivih podob v Queensu in Češki narodni dvorani na Manhattnu med 6. in 22. majem; Utrip ljubezni, ki je nastal v produkciji Gustav filma, pa bo na sporedu v soboto, 21. maja.

Barve evropskega filma bo v maju in juniju branil še Inferno (2014) režiserja in scenarista Vinka Möderndorferja, in sicer v Argentini, Paragvaju in Urugvaju na festivalih, posvečenih evropski kinematografiji. Inferno bo občinstvo videlo v glavnih kulturnih središčih; v Buenos Airesu je bil na sporedu 11. maja, ponovili ga bodo še 22. maja zvečer v Palais de glace, v Montevideu pa bo na sporedu dvakrat, 15. in 16. maja. V Asuncionu bo predvajan 8. junija v prostorih paragvajske Francoske alianse.

Poročali smo že, da so v Katalonski kinoteki v Barceloni pripravili cikel, imenovan 20 let po Daytonu. Z njim so želeli predstaviti sodobno filmsko produkcijo držav nekdanje Jugoslavije. Izbrali so filme s posebnim družbeno-političnim pogledom na državo, ki jo je razdrla bratomorna vojna. Od 2. - 11. maja pa so program iz Barcelone preselili tudi v Center umetnosti in filma v A Corunji (Galicija). V Španiji Slovenijo predstavljajo trije filmi: Oča (2010) Vlada Škafarja, dokumentarni film Matjaža Ivanišina Karpopotnik (2013) ter slovensko-hrvaška koprodukcija Kosec (2014) v režiji Zvonimirja Jurića in v produkciji slovenskega Forum Ljubljana.

Povezane novice