Kratki filmi ob svetovnem dnevu knjige

22. april 2016
V počastitev 23. aprila, svetovnega dneva knjige, vam Slovenski filmski center ponuja izbor slovenskih kratkih filmov, ki so jih slovenski filmski režiserji posvetili literatom.

To je četrti vimeo dogodek, saj je prvi izbor je potekal za Noč kratkih filmov, drugi ob kulturnem prazniku, tretji pa ob dnevu žena.

Matjaž Klopčič je leta 1978 posnel Portet Bena Zupančiča, pisatelja in v tistem času tudi politika. Režiser ga predstavi v obeh vlogah, en prizor pa posveti tudi njegovi družini, kjer pa Zupančič omeni, da se je pred kamero ob ženi pojavila samo mlajša hči, starejša pa tega ni želela. V filmu je pokazano delovno vzdušje ob snemanju, marsikatera klapa in prekinitve. Matjaž Klopčič je z Benom Zupančičem sodeloval že ob koncu šestdesetih let, ko je po njegovem romanu leta 1969 posnel film Sedmina. Beno Zupančič pa je kot scenarist sodeloval pri filmu Veselica, ki ga je Jože Babič posnela leta 1960.

Leta 1983 je nastal kratki film Matej Bor, ki ga je leta 1983 posnel Toni Tršar. Njegov režijski opus obsega dva kratka portreta pisateljev, saj je leto poprej posnel film o pesniku Janezu Menartu. Toni Tršar je bil dolgoletni urednik na nacionalni televiziji, filmski kritik in publicist, med ustanovitlji revije Ekran, pa tudi eden izmed pobudnikov za ustanovitev Filmskega sklada. Kratki film o Mateju Boru predstavi pesnika v njegovem domačem okolju in sledi njegovim mislim o literaturi.

Leta 1984 je Jože Pogačnik posnel kratki dokumentarni film Edvard Kocbek (Skica za portret), ki prikazuje pogreb velikega pesnika in misleca, ob tem pa se zvrstijo fotografije in posnetki, ki prikazujejo njegovo življenjsko pot. Zvočna sled je pesnikovo pripovedovanje iz filma, katerega slikovno gradivo je izginilo iz filmskega arhiva Vibe. V filmu je tudi dokumentarni posnetek iz Jugoslovanske kinoteke. Na njem vidimo Tita, ob njem pa je sedel Kocbek, ki so mu s prasko na filmu prekrili obraz. Film se konča s Kocbekovim preroškim stavkom, ki pravi, da potrošništvo prinaša apolitizacijo družbe.

Na humoren način trpljenje pesnika prikazujejo Bizgeci - Pesniki (2006), nenavadni junaki, ki jih je izumil režiser in animator Gregor Mastnak.

Filmsko posvetilo knjigi pa zaključuje Vsak pravi pesnik režiserjev Nejca Sajeta ter Jeffreya Younga iz leta 2014, ki nas popelje na domišljijsko potovanje, v katerem se gledalec srečuje z močjo Šalamunovega poetičnega sveta, njegovimi viri navdiha in njegovim globokim umetniškim sporočilom.

Filme si lahko na Vimeu ogledate od 22.aprila do 2. maja.

Povezane novice