​Kratki filmi ob kulturnem prazniku

05. februar 2016
Za počastitev 8. februarja, našega kulturnega praznika, vam Slovenski filmski center ponuja drugi izbor slovenskih kratkih filmov na svojem vimeu kanalu. Prvi izbor je potekal za Noč kratkih filmov in je predstavljal sodobno produkcijo.

Tokratni izbor pa sestavljajo kratki filmski biseri iz naše preteklosti.

Predstavili se bodo režiserji Jože Pogačnik, Filip Robar Dorin, Mako Sajko in Jože Bevc.

Največji del opusa Jožeta Pogačnika zavzemajo kratki filmi. Iz njegovega »črnega vala« iz šestdesetih in sedemdesetih, ko je bil Pogačnik vedno angažiran in oster, bosta prikazana film Dober dan (1962) in Cukrarna (1972), ki se na kulturni dan ob pesnikovi smrti še posebej navezuje, saj je Cukrarna bila dom slovenske pesniške moderne.

Svoj črni val je dobro izdelal tudi mojster filmske miniature Mako Sajko, s črnobelo mojstrovino Samomorilci, pozor (1967), kjer duhovito izprašuje ta mračni fenomen slovenstva.

Leta 1975 je Filip Robar Dorin posnel eksperimentalno-plesni film Xenia na gostovanju, kjer sta moči združila njegova filmska vizija in gibalna veščine Ksenije Hribar, pionirke slovenskega modernega plesa.

S filmom Kmetijskega proizvajalca Mikolaša prvi dopust iz leta 1984, pa je bil že napovedan današnji čas, kjer zasluge za narod več nič ne pomenijo.

Jože Bevc, mojster humoristične miniaturke, je leta 1981 posnel dokumentarni portret Marija iz 6. razreda,potrtet delavke, ki se kot odrasla odloči, da bo končala osnovno šolo.

Filme si boste lahko pogledali od 5. do 10. februarja zvečer na vimeo povezavi.

Naslednji vimeo dogodek pa bo na vrsti 8. marca.

Povezane novice