Psi brezčasja premierno v Pragi

05. april 2016
V petek, 7. aprila se bodo v Pragi začeli 23. Dnevi evropskega film. Od 14. do 18. aprila pa se bodo filmi preselili v Brno.

Na festivalu bo prikazan tudi slovenski film Psi brezčasja režiserja Mateja Nahtigala. V Pragi bo premierno na sporedu 8. aprila ob 20:45 v kinu Lucerna, v Brnu pa 14. aprila. Film so uvrstili v sekcijo EuroCrime, v kateri je na sporedu še 5 filmov iz Nemčije, Poljske, Španije in Danske. Program prinaša renesanso evropskega kriminalnega filma, ki pa ga izbrani filmi prikazujejo iz različnih vsebinskih in žanrskih pogledov.

Na festivalu bodo prikazali evropske filme iz zadnjih dveh let, ki so imeli dober odziv tako pri kritikih kot pri občinstvu. Poseben program je namenjen najboljšim evropskim dokumentarnim filmom. Tudi ta festival ne pozablja na otroke in mlade, saj njim namenja 3 filme, ki se ukvarjajo s težavami mladostnikov.

Film Psi brezčasja je na zadnjem filmskem festivalu v Portorožu prejel nagrado Združenja slovenskih filmskih kritikov. Prinaša zgodbo Roka Osterberga (Primož Vrhovec), ki se po štiriletni odsotnosti vrne v domače mesto, da bi raziskal umor mlajšega brata Maksa. Ta se je vpletel v kriminal, zato njegova smrt nikogar ne zanima. Edini, ki je Roku pripravljen pomagati, je družinski prijatelj, inšpektor Kramer. Rok se ob vrnitvi domov sooči tudi z ljudmi iz preteklosti - prijateljem Aldom in nekdanjim dekletom Katarino.

Nahtigal scenarij za film podpisuje z avtorjem knjižne predloge Zoranom Benčičem. V filmu poleg Vrhovca v pomembnejših vlogah nastopajo Niko Goršič (inšpektor Kramer), Akira Hasegawa (Aldo) in Vida Breže (Katarina). Producenta filma sta Lignit film Velenje in MC Velenje v sodelovanju z Viba filmom Ljubljana in Televizijo Slovenija.

Po Festivalu slovenskega filma so Psi brezčasja dvakrat napolnili dvorano velenjskega Kina. Velenje je bilo glavni navdih za fiktivno mesto istoimenskega romana, tam so posneli tudi večino filma. Po velenjski predpremieri so Psi brezčasja bili na ogled v Kinu Šiška, 11. maja prihajajo v Kinodvor, v redni distribuciji slovenskih kinematografov pa bodo od 19. maja.

Povezane novice