Končal se je 15. festival slovenskega filma v Portorožu

04. oktober 2012
Glavno vesno 15. festivala slovenskega filma so podelili filmu Hvala za Sunderland, v katerem režiser Slobodan Maksimović slika dva fenomena sodobne (slovenske) družbe – poštenega delavca na robu eksistence in razvajeno zvezdnico.

Vesno za glavno moško je ekipi prinesel tudi Gregor Baković, ki je prepričal v glavni vlogi poštenega Johana. Za stransko moško vlogo je nagrajen Branko Đurić – Đuro, film pa je nagrajen še za najboljšo montažo - priznanje prejmeta Jurij Moškon in Milan Milošević.

Vesno za najboljšo režijo je prejel Metod Pevec za dramo o odnosih Vaje v objemu . »Njegov« igralec Uroš Fürst si z Bakovičem deli vesno za najboljšo glavno moško vlogo, V Vajah v objemu, zgodbi o dveh parih, ki na plesnem tečaju tanga ugotovita, da se mnogo bolj ujamejo v nasprotnih kombinacijah, je vesno za najboljša igralko prejela Jana Zupančič. Najboljša stranska igralka je Marjuta Slamič za vlogo Phirav Pao v filmu Šanghaj.

Za najboljši scenarij je nagrajen Matevž Luzar za film Srečen za umret. Grenko-sladka pripoved o staranju, ki stereotipna prepričanja obrne na glavo in uči, da za življenje nikoli ni prepozno, je nagrajena tudi za najboljšo fotografijo (Simon Tanšek), kostumografijo(Pia Šinigoj Premzl), scenografijo (Katja Šoltes) in ton (Julij Zornik), na mesto najboljšega pa so ga postavile tudi ocene občinstva.

Najboljši med dokumentarnimi filmi so Dolge počitnice Damjana Kozoleta. V filmu preplete življenjske zgodbo treh ljudi, ki jih je politična odločitev odstranitve iz registra državljanov zaznamovala za vse življenje.

Najboljši animirani film je Pikapolonica hoče odrasti Miha Knifica, za glasbo je nagrajen Primož Obržan za kratki film Jana Cvitkoviča Sto psov. Šanghaj režiserja Marka Naberšnika, ki je festival otvoril, je nagrajen še za najboljšo masko, za katero je skrbela Mirjam Kavčič. Prejemnik vesne za najboljši kratki film je Nad mestom se dani režiserja Blaža Završnika, ki ga je žirija iz kategorije študentskih filmov premestila v kategorijo kratkih filmov. Najboljši študentski film je film Kekec, tri dni pred poroko režiserja Jake Šuligoja.


Še pred začetkom festivala je bila tradicionalno razglašena dobitnica Badjurove nagrade, ki jo je letos prejela kostumografka in pedagoginja Alenka Bartl. Edino veliko stanovsko nagrado v Sloveniji za delovanje na področju filma prejme za svoje izjemno avtorsko delo na področju filmske kostumografije, ki ga je ustvarila v nadvse plodnih 54 letih dela pri slovenskem filmu.

Festival je letos predstavil 66 naslovov, od tega jih je bilo 45 uvrščenih v tekmovalni program. Filme si je na festivalu v štirih dneh ogledalo približno 5000 obiskovalcev.

Pomembna novost letošnjega festivala so bile digitalne projekcije filmov, ki so se prikazovali v Amfiteatru Avditorija. Te projekcije si je v povprečju ogledalo okoli 500 ljudi na večer, izredno dobro so bile letos obiskane tudi projekcije v Glavni dvorani, ki so že v popoldanskem terminu imele okoli

250 ljudi.

Povezane novice