Noč kratkih filmov

26. november 2015
21. decembra 2015 se Slovenija na pobudo Slovenskega filmskega centra že drugič pridružuje mednarodnemu dogodku, ko bodo filmski ustvarjalci in prikazovalci izpostavili pomen kratkih filmov. Noč kratkih filmov postavlja kratko formo v ospredje, ter jo predstavlja kot samostojno stvaritev.

Zimski solsticij je dan, ko noč doseže svojo rekordno dolžino, zato so ga tudi mednarodne filmske institucije izbrale za dan praznovanja kratkega filma, kajti to je pravi trenutek za maraton različnih filmskih žanrov. Dogodek se je udomačil v že več kot 50ih državah po celem svetu.

Letošnji osrednji dogodek 2. Noči kratkih filmov bo potekal v Slovenski kinoteki, ravno tako pa bo se bo praznovanje odvijalo v 15. dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji. Dogodku se pridružuje tudi RTV Slovenija s predvajanjem kratkih filmov na svojem programu. Novost letošnje najdaljše noči je širitev dogodka tudi v druge prostore, ki niso izključno filmski, saj letos sodeluje tudi SCCA - Ljubljana, prav tako pa bo prvič možen ogled nekaterih filmov preko Vimeo kanala Slovenskega filmskega centra.

Gledalci si bodo lahko ogledali raznolike in kakovostne programske sklope. Ljubitelji in tisti, ki kratki film šele odkrivajo, bodo našli vse od klasikov, študentskih filmov, animiranih filmov za otroke kot tudi odrasle, ter tudi nagrajence letošnjega 18. Festivala slovenskega filma in nagrajence prve edicije Festivala kratkih Kraken.

Slovenski filmski center je tudi letos k programskemu sodelovanju povabil Društvo slovenskih režiserjev, Društvo slovenskega animiranega filma, Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, Visoko šolo za umetnost Univerze v Novi Gorici ter Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS in Zavod za sodobno umetnost SCCA -Ljubljana. Tehnično pomoč pa bo prispeval Studio Viba film.

Noč kratkih filmov z letošnjo izdajo postaja tradicionalni poklon kratkemu filmu, dogodek pa bo tudi letos brezplačen.

Več si lahko preberete v programu.

Priloge

Povezane novice