Umrl je filmski scenarist Branko Vučićević

22. januar 2016
18. januarja je v Beogradu v 82. letu umrl Branko Vučićević, scenarist, publicist, prevajalec, filmski kritik in avtor. Njegovo ustvarjanje je pustilo pomembne sledi tudi v slovenskem filmu.

Z režiserjem Želimirjem Žilnikom je bil koscenarist filma "Zgodnja dela", ki je leta 1969 prejel zlatega medveda na Berlinalu. Vučićević je avtor scenarijev za niz kultnih filmov v bivši Jugoslaviji, še posebej pa se je ukvarjal z avantgardno umetnostjo 20. stoletja.

Rojen leta 1934 v Beogradu, Vučićević je avtor ali soavtor scenarijev desetih filmov, med katerimi je tudi slovenski "Splav meduze" (1980) Karpa Godine, v katerem so prikazani predstavniki umetniškega gibanja Zenit. Bil je tudi asistent režiserja v filmu "Splav meduze", z Godino je kasneje sodeloval tudi pri filmu "Umetni raj" (1990), za katerega je napisal scenarij in je bil istega leta prikazan na festivalu v Cannesu, ob stoletnici rojstva Fritza Langa.

Vučićević je bil z Dušanom Makavejevom koscenarist pri njegovih filmih "Ljubezenski primer ali tragedija poštne uslužbenke." (1967), "Nedolžnost brez zaščite" (1968) in "Montenegro" (1981), kot tudi pri filmih "Vloga moje družine v svetovni revoluciji" (1971) in "Slike iz življenja udarnika" (1972) Bata Čengića. Napisal je scenarij za dokumentarni film "Šumanović – komedija umetnika" (1987) Branimirja Dimitrijevića in Borisa Miljkovića.

V zadnjih letih je izjavljal, da je svoje življenjsko geslo "vse je film" zamenjal z edinim veljavnim pravilom :"Vse je dizajn".

Priloge

Povezane novice