Umrl je Brane Bitenc, “otrok socializma”

08. september 2014
V 53. letu je umrl Brane Bitenc, pevec pomembnega glasbenega benda Otroci socializma ter vsestranski filmski ustvarjalec.



Glasbenik, pesnik, scenarist in režiser Brane Bitenc se je leta 1962 rodil v Ljubljani. Pesmi je objavljal v slovenskem revijalnem tisku, leta 1986 pa je izšla tudi zbirka z naslovom Kri. Na AGRFT-ju je študiral filmsko in televizijsko režijo. Za kratki film Lojze se je zbudil tako kot ponavadi (1995) je prejel bronasto nagrado Metoda Badjure. Napisal je več scenarijev in režiral številne dokumentarne filme (Jabolko v snegu: portret Dušana Pirjevca, The Stroj ...). Leta 1993 je bil tudi asistent režije pri filmu Ko zaprem oči Francija Slaka, s katerim je kot scenarist sodeloval tudi pri filmu Pet majskih dni iz leta 1997. Med leti 2004-2006 je režiral kar štiri igrane filme za televizijo: Želim vse, Trpljenje mladega Igorja, Gverilci in Kosilnica. Dvakrat je prejel Babičevo nagrado, ki je bila namenjena televizijski produkciji: za film Naj ostane med nami iz leta 2000 in film Želim vse iz leta 2004.
Njegov zadnji film je bil dokumentarec Otroci socializma - zamenite mi glavo, ki ga je leta 2012 posnel o "slovenskih Joy Divison", katerih član je bil tudi sam. Film je bil sprejet v tekmovalni program festivalov v Portorožu, Skopju in Novem Sadu.

Povezane novice