Umrl je Milan Ljubić

18. november 2014
V četrtek, 13. novembra je po težki bolezni umrl Milan Ljubić, slovenski filmski režiser in producent.

Milan Ljubić se je rodil leta 1938 v Tuzli. Potem ko je drugo svetovno vojno s starši preživel v Bosni in na Hrvaškem, je leta 1948 prišel v Ljubljano. Tu je dokončal osnovno šolo in gimnazijo, nato pa se vpisal na Akademijo za igralsko umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral kot prvi diplomant iz filmske režije.

Leta 1958 je kot član filmskega kluba obiskal prijateljski poljski filmski klub Zygzakiem v Varšavi, ki ga je vodil Jan Budkiewicz. V letih 1966 in 1967 se je po končanem študiju v Ljubljani s pomočjo štipendije poljskega ministrstva za kulturo izpopolnjeval na Poljskem na področju filma. Nato je sodeloval s poljskimi kolegi pri ustvarjanju skupnih projektov tako na Poljskem kot v Jugoslaviji. Ustvaril je nekaj deset dokumentarnih in televizijskih filmov, kratkih, srednjemetražnih in celovečernih, za sodelovanje na kulturnem področju pa je bil odlikovan z ordenom zaslug za Poljsko.

Med letoma 1974 in 1978 je deloval kot direktor filmskega podjetja Viba film, nato pa je to podjetje vodil znova v letih 1986 - 1989.

Ljubićeve film so prikazali na mednarodnih filmskih festivalih, ter na festivalih v Pulju, Beogradu in Celju. Za svoje filme je bil nagrajen z vrsto priznanj: srebrna medalja Beograd za film Portret meniha, priznanje Metod Badjura za celovečerni igrani film Čudoviti prah ter nagrado CIDALC, mednarodno priznanje za širjenje umetnosti in kulture za kratki animirani film Orden.

Poseben del v njegovem opusu pa pripada portretom uglednih slovenskih ustvarjalcev. Podpisal se je pod več strokovnih knjig s filmskega področja, vrsto let pa se ukvarja tudi z izobraževanjem s pomočjo medijev.

Leta 2008 je prejel Badjurovo nagrado za življenjsko delo na področju kinematografije.

Povezane novice