Umrla je igralka Lenča Ferenčak

27. december 2015
Umrla je dramska igralka Lenča Ferenčak, ki je bila od leta 1971 do upokojitve članica igralskega ansambla SNG-ja Drama Ljubljana. Bila pa je dejavna tudi v filmu, na televiziji in radiu.

Po končanem študiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) se je študijsko izpopolnjevala v Parizu in Rimu. Po vrnitvi je postala članica gledališč Oder 57 in Ad hoc ter tako prispevala k razvoju moderne igre, kot so takrat imenovali igralski slog omenjenih eksperimentalnih gledališč.

Prvič je nastopila v filmu Peta zaseda iz leta 1968, potempa je nastopila tudi v filmih To so gadi (1977), Ljubezen(1984), Poletje v školjki (II) (1988), Veter v mreži (1989), Kavarna Astoria (1989) Radio Doc (1995) in Carmen (1995). Še letos je nastopila v kratkem filmu režiserja Petra Bratuše DvaEna, ki je doživel premiero junija in bil prikazan na 18. Festivalu slovenskega filma. Lenča Ferenčak je v omenjenem filmu DvaEna nastopila ob Borutu Veselku, taksistu, ki ga spoznavamo prek naključnih potnikov, ki se znajdejo v njegovem avtomobilu - in zadnjo ter ključno izmed njih je upodobila prav Ferenčakova, ko taksist sprejme še zadnji večerni klic.

Na radiu je tako kot igralka, prevajalka in prirediteljica besedil soustvarjala radijske igre in literarne oddaje.

Na koncu devetdesetih let minulega stoletja je izdala samostojno zbirko pesmi Yaabok, s poezijo pa je predstavljena tudi v antologiji slovenskih pesnic. Leta 2003 je režiserka Helena Koder o njej posnela dokumentarni portret znaslovom Sestra v ogledalu.


Lenča Ferenčak je umrla 24. decembra v 75. letu v rodni Ljubljani.

Povezane novice