​Teden sodobnega slovenskega filma na Reki

01. december 2015
V četrtek, 3. decembra se bo v Art-kinu na Reki začel teden slovenskega filma, ki bo trajal do 9. decembra. Svečana otvoritev bo pripadla filmu Šiška Deluxe režiserja Jana Cvitkoviča, ki bo tudi hrvaška premiera.

Otvoritve se bodo udeležili vsi trije glavni igralci filma Žiga Födransperg, David Furlan in Marko Miladinović. Njihov film ravnokar razveseljuje slovenske gledalce v manjših in večjih kinodvoranah.

Reški selektorji so v izbor filmov iz zadnjih let vključili tako igrane kot tudi dokumentarne filme. V petek, 4. decembra bo na sporedu igrani film Razredni sovražnik režiserja Roka Bička, ki je po uvrstitvi na beneški festival v letu 2013 bil redno distribuiran v Avstriji, Švici, Italiji in Franciji. Na hrvaškem je film do sedaj imel samo festivalske predstavitve. V soboto , 5. decembra bo na vrsti film Srečen za umret, prvenec Matevža Luzerja, ki je pred tem že imel nekaj projekcij v Zagrebu. Film bo vsekakor privlačen za starejše obiskovalce kina, kot tudi za pripadnike slovenske manjšine, ki bodo na platnu ponovno zagledali slovenske filmske legende kot sta Milena Zupančič in Dare Valič. V nedeljo, 6. decembra bo v Art-kinu čas za film Oča režiserja Vlada Škafarja, ki je premiero na beneškem festivalu doživel pred petimi leti in v svet popeljal pomursko pokrajino in besedo.

V ponedeljek, 7. decembra bosta na vrsti dokumentarni film Karpopotnik režiserja Matjaža Ivanišina, ter hrvaška premiera dokumentarnega filma Hiške, ki sta ga podpisala Matjaž Ivanišin in Darko Sinko.

Ker sta oba filma krajša od ure, skupaj zapolnita celovečerni termin. Vsekakor pa ju ne povezuje samo minutaža, ampak tudi nenavadna čarobnost, ki jo oddajajo navadni ljudje, postavljeni v vsakdanje okolje.

Tudi torek, 8. december bo dan za slovenski dokumentarni film, saj bo na sporedu film Boj za, ki ga je Siniša Gačić posnel z veliko predanosti, v pravem trenutku in na pravem mestu.

Teden sodobnega slovenskega filma pa bo zaključila še ena hrvaška premiera: v sredo 9. decembra to bo film Utrip ljubezni režiserja Borisa Petkovića. Slovesnega zaključka se bodo udeležili režiser, glavna igralka Judita Franković in direktor fotografije Marko Brdar, ki svoje mojstrstvo ravnokar dokazuje tudi s filmom Zenit, trenutno na sporedu slovenskih kinematografov.Vsi filmi reške predstavitve imajo hrvaške podnapise.

Za leto 2016 pa so že v načrtu gostovanja po drugih hrvaškim mestih. Prva postojanka bi seveda bila v Zagrebu.

S filmskim dogodkom na Reki se zaključujejo predstavitve slovenskih filmov v tujini, s katerimi je Slovenski filmski center obeležil dvajsetletnico svojega delovanja. Začelo se je januarja na festivalu v Trstu, nadaljevalo na festivalih Vila do Conde na Portugalskem, na festivalu v Sarajevu, Dunaju, Cottbusu in Arrasu, ter na samostojnih predstavitvah v Beogradu in Berlinu.

Povezane novice