​Novi slovenski film v Berlinu

01. december 2015
V Berlinu bo 2. in 3. decembra v kinu Babylon gostoval slovenski film. Na dvodnevnem festivalu z naslovom NEUES SLOWENISCHES KINO se bo zvrstilo devet filmov mladih slovenskih avtorjev.

Festival bosta v sredo, 2. decembra odprli režiserki Špela Čadež s kratkim animiranim filmom Boles, zmagovalcem preštevilnih filmskih festivalov, ter Sonja Prosenc s svojim celovečernim prvencem Drevo. Prvi festivalski dan bo zaključila projekcija celovečernega igranega filma, ravno tako prvenca Razredni sovražnik Roka Bička. V četrtek, 3. decembra, bo NSK v Babylonu predstavil igrani prvenec Marka Šantića Zapelji me, dokumentarni film Boj za Siniše Gačića, kratki igrani film Šuolni iz Trsta Gregorja Božiča, dokumentarno-eksperimentalni film Matjaža Ivanišina Karpopotnik, kratki film Prespana pomlad Dominika Menceja ter, pred nočjo, celovečerni prvenec Mlada noč Olma Omerzuja, ki je svojo pot začel ravno na Berlinalu leta 2012.

Kot zanimivost: film Drevo je letošnji kandidat za tujezičnega oskarja, Zapelji me je bil lanskoletni, leto poprej pa je kandidaturo imel Razredni sovražnik.

Festival NEUES SLOWENISCHES KINO v Berlinu so omogočili Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Veleposlaništvo RS v Berlinu, Kino Babylon ter Slovenski filmski center. Slednji prav v letošnjem letu praznuje svoj dvajseti rojstni dan in se spominja najboljših dogodkov iz minulih let. Eden takih je bila retrospektiva slovenskega filma, ki je pred štirinajstimi leti potekala ravno v berlinskem kinu Babylon. Selektor filmov je bil Bernd Buder, aktualni direktor filmskega festivala v Cottbusu in selektor sekcije Forum na Berlinalu, ki je takrat odkrival Novi slovenski film iz konca devetdesetih in do danes ostal zvesti spremljevalec slovenskega filma. Na prvi berlinski retrospektivi v samostojni Sloveniji so pokazali filmsko zgodovino, ki sta jo predstavljala Hladnikova filma Ples v dežju (1961) ter Rdeči Boogie (1981) Karpa Godine. Novo generacijo režiserjev pa so predstavili Outsider (1996) Andreja Košaka, Ekspres, ekspres Igorja Šterka (1997), V leru Janeza Burgerja (1999) in Jebiga (2000) Mihe Hočevarja.Po štirinajstih letih se predstavlja nova generacija slovenskih režiserjev, kar pomeni, da ob dveh uspešnih generacijah filmska srečanja s slovenskim filmom lahko postanejo redni dogodek na urniku kina Babylon

Posebnost decembrskega festivala NEUES SLOWENISCHES KINO v Babylonu bodo pogovori z izbranimi režiserji po končanih filmskih projekcijah. Berlin tako ne bo gostil le filmov, pač pa tudi njihove režiserje: Špelo Čadež, Sonjo Prosenc, Marka Šantića, Sinišo Gačića, Gregorja Božiča, Matjaža Ivanišina in Dominika Menceja.

Retrospektivo prireja berlinsko društvo Periskop. Društvo za povezovanje kreativnih perspektiv med Slovenijo in Nemčijo, ki ga je poleti 2014 ustanovilo sedem Berlinčank in Berlinčanov, je izbiro festivalskega programa zaupalo mladi slovenski filmski producentki Marini Gumzi. »Peri-skop se je rodil z namenom, da mestu Berlin razširi vidno polje, da s svojim budnim aparatom seže do peri-ferije, ne le geografske (čeprav tudi ta ni zanemarljiva), pač pa do obrobja vsebin, vsebin obrobja. Periskop v fokus postavlja tisto, kar v današnji masovni produkciji – ne le v Berlinu - prepogosto ostaja zunaj pogleda: umetnost, kulturo, trajnostne vsebine. To počne tako, da povezuje, mreži, sestankuje, pripoveduje, gleda filme, toči vino in brusi oko,« pravi Nataša Kramberger, ena od ustanoviteljic društva.

Povezane novice