Slovenski filmi v Beogradu

19. november 2015
Od 23. do 26. novembra bo potekala predstavitev slovenskih filmov v Beogradu. To bo drugi retrospektivni filmski dogodek v srbski prestolnici po osamosvojitvi. Prvi je potekal marca 2012.

Po treh letih se je spremenila lokacija, saj se je Jugoslovanska kinoteka preselila v nove prostora.

Spremenil se je tudi glavni organizator, ki je tokrat Društvo Sava, kot se imenuje združenje Slovencev v Beogradu. Dnevi slovenskega filma naj bi postali vsakoletni dogodek, ki bi utrdil prikazovanje slovenskih filmov v Srbiji. Slovenski filmi se sicer redno prikazujejo na različnih srbskih festivalih, redkeje pa so na rednem kinematografskem sporedu. Vsakoletni festival slovenskega filma v Srbiji naj bi postal most med festivali in kinematografi.

Tudi tokrat sta soorganizatorja Slovenski filmski center in Veleposlaništvo Slovenije v Beogradu, priključila pa se je tudi Slovenska kinoteka.

Če je bil leta 2012 otvoritveni film Izlet (2011), prvenec Nejca Gazvode, bo tokratni dogodek ravno tako otvoril prvenec- Nahrani me z besedami (2012), režiserja Martina Turka. Na sporedu bosta še dva sodobna celovečerna igrana filma, ravno tako prvenca: Panika (2013), režiserka Barbare Zemljič, ki je nastal po romanu Dese Muck in je imel v Sloveniji lep kinematografski obisk, ter letošnji kritiški hit na festivalu v Portorožu – Psi brezčasja (2015), režiserja Mateja Nahtigala. Slovensko filmsko zgodovino pa bo predstavil film Umetni raj (1990), režiserja Karpa Godine.

Na sporedu bodo tudi štirje dokumentarni filmi: Banditenkinder – slovenskemu narodu ukradeni otroci (2014), režiserke Maje Weiss, o otrocih rodoljubov, ki so jih med drugo svetovno vojno okupatorji odpeljali v Nemčijo, Kaj pa Mojca (2014), režiserke Urše Menart, ki predstavi ženske junakinje v slovenskem filmu, Dom (2015), režiserja Metoda Pevca, zmagovalca občinstva na festivalu v Portorožu, ki pokaže kruto usodo delavcev Vegrada in Karpopotnik (2013), enkratni portret brez portretiranca, ki ga je posnel Matjaž Ivanišin in se je v zadnjih dveh mesecih predstavil v Bruslju, Cottbusu in sedaj v Beogradu.

Slovenski kratki film bosta predstavljala Ljubezen na strehi sveta (2015), režiserja Jana Cvitkoviča, letošnjega nagrajenca iz Portoroža in Šampanjski twist (2014), režiserja Harryja Raga.

V spremljevalnem programu bo razstava Celjskega muzeja z naslovom Ukradeni otroci, ki bo postavljena v avli Jugoslovanske kinoteke in dve okrogli mizi na temo slovenskega filma in otrok v vojni, ter slovenski film in ženski liki.

Festivala slovenskega filma v Beogradu se bo udeležila tudi večina režiserk in režiserjev predstavljenih filmov.

Povezane novice