Praznovanje slovenskega filma v Cottbusu

02. november 2015
V torek, 3. novembra se v nemškem Cottbusu začenja filmski festival, ki je že 25 let posvečen filmskemu ustvarjanju iz vzhodne Evrope. Tokrat je poseben pogled namenjen tudi slovenskemu filmu.

Ob dvajsetletnici Slovenskega filmskega centra, ki jo bo obeležil tudi festival v Cottbusu, so v tekmovalnem programu dvanajstih celovečernih filmov kar trije slovenski filmi: Šiška Deluxe režiserja Jana Cvitkoviča, ki se pravkar predvaja v domačih kinodvoranah, ter koprodukciji Družinski film režiserja Olma Omerzuja, sveži nagrajenec iz festivala v Tokiu in Zenit režiserja Daliborja Matanića, kanski nagrajenec. V programu fokus je tudi koprodukcijski film Naš vsakdan, prvenec Ines Tanović.

Praznovanje dvajsetletnice Slovenskega filmskega centra na tem nemškem festivalu je bilo skoraj nujno, saj je to festival, ki našo kinematografijo spremlja že od začetka slovenskega »Novega vala« s konca devetdesetih. Za to je v veliki meri zaslužen tudi dolgoletni selektor in sedaj tudi direktor festivala Bernd Buder.

Leta 1997 so na festivalu prikazali filma Ekspres, ekpres, režiserja Igorja Šterka in Outsider, režiserja Andreja Košaka, leta 1999 je bil film V leru, režiserja Janez Burgerja najboljši film festivala, Jan Cvitkovič pa najboljši igralec, leta 2001 je film Kruh in mleko, režiserja Jana Cvitkovič prejel posebno nagrado žirije. Jan Cvitkovič je dejansko najbolj uspešen slovenski režiser na tem festivalu, saj je tam leta 2004 predstavil tudi kratki film Srce je kos mesa in prejel posebno nagrado žirije, leta 2005 svoj drugi igrani celovečerni film Odgrobadogroba, ki je prejel nagrado za najboljši film in leta 2011 tudi svoj tretji film Arheo. Leta 2011 so na festivalu prikazali tudi prvenec Piran, Pirano režiserja Gorana Vojnoviča, leta 2013 pa tudi njegov drugi film Čefurji raus!, ki je prejel nagrado za najboljšo moško vlogo. Tega leta so na festivalu pokazali tudi Izlet režiserja Nejca Gazvode. Leta 2005 so predvajali film kratki film Lovec oblakov režiserja Miha Knifica, leta 2007 pa tudi celovečerna filma Tea režiserke Hane Slak in Estrellita-Pesem za domov režiserja Metoda Pevca.

Dvajsetletnico bodo obeležile projekcije filmov 9:06 režiserja Igorja Šterka iz leta 2009, ki ga na festivalu še niso prikazali, Igor Šterk pa bo tudi član žirije. Prvič bodo predvajali tudi film Oča režiserja Vlada Škafarja iz leta 2010, ki je bil premierno predstavljen na festivalu v Benetkah in Karpopotnik režiserja Matjaža Ivanišina iz leta 2013. Ob Karpopotniku bo predstavljen tudi dokumentarni film Hiške, premierno predstavljen na festivalu v Portorožu, v Cottbusu pa bo imel svojo mednarodno premiero. Film sta režirala Matjaž Ivanišin in Darko Sinko. Ob članu žirije Igorju Šterku in gostu tekmovalnega programa Janu Cvitkoviču, se bosta festivala udeležila tudi Vlado Škafar in Matjaž Ivanišin.

Pri organizaciji je ob Slovenskemu filmskemu centru sodelovalo tudi naše veleposlaništvo v Berlinu. Festival in z njim tudi lepi poklon slovenskemu filmu se bo zaključil v nedeljo, 8. novembra.

Povezane novice