Film Drevo režiserke Sonje Posenc slovenski kandidat za tujezičnega oskarja

09. september 2015
Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) je pooblastila Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU) za izbor slovenskega kandidata, ki se bo potegoval za nominacijo in nagrado oskar 2016 za najboljši tujejezični film.

DSFU je pozval strokovna društva s področja produktivne kinematografije, naj predlagajo svojega predstavnika za sedemčlansko strokovno žirijo.

Sestava žirije je bila:

Ida Weiss, producentka (predsednica);Miha Hočevar, režiser; Marko Šantić, režiser; Matija Šturm, producent; Vesna Černelič, kostumografinja; Teo Rižnar, kolorist in Špela Kožar, novinarka RTV Slovenija.

Do izteka roka (31. avgusta 2015) so producenti prijavili tri celovečerne filme (vrstni red je kronološki, kot so prispele prijave):

  • DREVO; režiserka Sonja Prosenc, produkcija ZAVOD MONO O, Ljubljana; koproducenti RTV Slovenija, Nuframe in Stara gara.
  • ŠUPLJE PRIČE: ZDEJ TE JE, A ZDEJ TE NI; režiser in producent Samir Bajrić - Slowlywood;
  • VLOGA ZA EMO; režiser Alen Pavšar; produkcija ALMEDIA, Alen Pavšar s. p., Celje;

Strokovna žirija si je 07. in 08. septembra 2015 v Slovenski kinoteki ogledala vse tri filme ter za slovenskega kandidata za tujejezičnega oskarja 2016 soglasno izbrala film

DREVO režiserke Sonje Prosenc.

Gre za celovečerni prvenec , ki je na lanskoletnem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel kar štiri nagrade: FIPRESCI (nagrada Združenja filmskih kritikov za najboljši film); vesno za najboljšo moško glavno vlogo (Jernej Kogovšek), vesno za najboljšo fotografijo (Mitja Ličen) in vesno za najboljšo glasbo (Janez Dovč).

Po uspešnem prikazovanju na domačih platnih je film DREVO doslej gostoval že na več kot dvajsetih mednarodnih festivalih (svetovna premiera je bila leta 2014 v tekmovalnem programu prvencev in drugih filmov v Karlovih Varih), ter prejel nagrado žirije mladih igralcev na nizozemskem festivalu Film By The Sea.

Filmu želimo uspešno kandidaturo tudi na oskarjih 2016!

Povezane novice