Razredni sovražnik je letošnji slovenski kandidat za oskarja

25. september 2013
Celovečerni filmski prvenec Razredni sovražnik režiserja in scenarista Roka Bička, ki je nastal v produkciji Triglav film, je izbran za slovenskega kandidata za nagrado oskar za najboljši celovečerni film v tujem jeziku.

Na izbor za nagrado so se letos prijavili filmi, ki so bili po pravilih Ameriške akademije v zadnjem letu prikazani v domačih kinematografih. Poleg filma Razredni sovražnik, so bili v izbor uvrščeni še filmi Šanghaj (režija Marko Naberšnik), Nahrani me z besedami (režija Martin Turk) in Adria Blues (režija Miroslav Mandić).

Kandidata je izbrala strokovna komisija Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev v sestavi: Dunja Klemenc (producentka), Živa Emeršič (publicistka), Miha Knific (režiser), Klemen Dvornik (režiser), Igor Pediček (režiser) in Miha Tozon (direktor fotografije). Razredni sovražnik je leta 2013 imel svetovno premiero v sekciji teden kritike na 70. Beneškem festivalu, kjer je prejel nagrado FEDEORA, ki mu jo je kot najboljšemu filmu v sekciji, podelilo Združenje evropskih in sredozemskih filmskih kritikov.

Na 16. festivalu slovenskega filma je bil nagrajen s petami (5) vesnami: za najboljši film, glavno moško vlogo, stransko žensko vlogo, fotografijo ter kostumografijo. Žirija slovenskih kritikov in publicistov ga je proglasila za najboljši film, Igor Samobor je prejel nagrado revije STOP za igralca leta, film pa je prejel tudi nagrado občinstva. Scenarista filma sta bila tudi Nejc Gazvoda in Janez Lapajne, sofinancer filma je Slovenski filmski center.

Ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik podeljuje oskarje od leta 1929. Gre za eno najprestižnejših nagrad na področju filmske umetnosti. Za nominacije v kategoriji najboljši tujejezični film akademija v državah, v katerih uradni jezik ni angleški, omogoča nacionalnim strokovnim združenjem s področja filma, da podajo nacionalne predloge. Za Slovenijo izbor po sklepu akademije opravlja Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Povezane novice