Kandidat za tujejezičnega oskarja je film Zapelji me režiserja Marka Šantića

15. september 2014
Letošnji slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja je film Zapelji me režiserja Marka Šantića.

Drama, ki je nastala v produkciji TV Slovenija in lani osvojila vesno za najboljšo režijo, oktobra prihaja tudi v kinematografe.
Izbrala ga je strokovna žirija v sestavi Radovan Mišić (producent), Darko Herič (direktor fotografije), Matija Šturm (producent), Alenka Nahtigal (obikovalka maske), Miloš Kalusek (montažer), Matjaž Zajec (filmski urednik) in Rok Biček (režiser). Izbirali so med štirimi prijavljenimi filmi, poleg Šantićevega še Inferno režiserja Vinka Möderndorferja, Gremo mi po svoje Miha Hočevarja in film režiserja Tomaža Šnebergerja Izgubljen, da najden.

Marko Šantić je v svojem celovečernem prvencu podal portret mladih ljudi, ki edino zavetje najdejo takrat, ko stopijo skupaj, vendar jih usoda rada vleče na nasprotne strani.

Film skozi zgodbo 19-letnega mladeniča v ospredje postavlja njegovo spoznavanje družinske preteklosti, pomanjkanja družinske varnosti, vprašanja osamljenosti in izdaje. Luka ( Janko Mandić) odhaja iz mladinskega doma, edinega zatočišča, kjer je preživel zadnjih devet let. Želi si odkriti, kje je pokopan njegov oče. V službi se zaljubi v živahno dekle Ajdo (Nina Rakovec).

Med iskanjem odgovorov iz preteklosti, ki ga privedejo do šokantne družinske skrivnosti, Luka spozna, da je njegovo edino zatočišče ljubezen do Ajde. Film o ljubezni in sovraštvu, grehih iz preteklosti in upanju v boljšo prihodnost, je nastal po motivih romana Gosposka, mater si ozka Orlanda Uršiča .

Poleg glavnih igralcev v filmu nastopajp še Nataša Barbara Gračner, Peter Musevski, Dario Varga, Primož Pirnat in Gregor Zorc. Večkrat nagrajeni film je svetovno premiero doživel 16. oktobra 2013 na festivalu v Varšavi, kjer si je prislužil posebno omembo žirije.

Povezane novice