Dunji Klemenc Badjurova nagrada za življenjsko delo

24. avgust 2015
Na letošnjem, 18. festivalu slovenskega filma (FSF) bo Badjurovo nagrado za življenjsko delo prejela ena prvih slovenskih profesionalnih filmskih producentk Dunja Klemenc.

Dunja Klemenc je bila dolgoletna producentka Otroškega in mladinskega programa RTV Slovenija, med drugim je sodelovala pri številnih celovečernih filmih.

"Dunji Klemenc se lahko zahvalimo tudi za profesionalizacijo poklica filmski producent, s katerim se je začela ukvarjati že v obdobju nekdanje Jugoslavije," so v obrazložitvi nagrade zapisali člani komisije.

Kot še poudarjajo, je danes vse manj tistih, ki se zares spoznajo na svojo stroko, specializirani filmski poklici pa v takšnem vzdušju izgubljajo vrednost in pomen.

"Z dodelitvijo nagrade Metoda Badjure letošnji dobitnici želi komisija opozoriti na pomen dela, ki ga opravlja filmski producent ter izkazati spoštovanje Dunji Klemenc, ki je na področju produkcije ustvarila enega najodmevnejših opusov v našem prostoru, s svojo profesionalnostjo pa veliko pripomogla k promociji slovenskega filma v svetu."

Klemenčeva je med drugim sodelovala s filmskimi ustvarjalci, kot so Rajko Grlić, Benjamin Filipovič, Danis Tanović in Hanna A. W. Slak.

Kariero je začela leta 1965 po diplomi na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu, kjer je diplomirala iz filmske in TV-produkcije.

Kot producentka in ustanoviteljica produkcijske hiše Studio Maj je sodelovala pri številnih celovečernih filmih, med katerimi so številni prejeli vrsto priznanj in nagrad tako v domačem kot v mednarodnem prostoru.

Med njene najodmevnejše projekte sodi film Nikogaršnja zemlja v režiji Danisa Tanovića, ki je med drugim prejel nagrado za najboljši scenarij v Cannesu, zlati globus, cezarja in oskarja za tujejezični film.

Nagrado bodo lavreatki izročili na slovesnosti ob odprtju 18. Festivala slovenskega filma v torek, 15. septembra, v amfiteatru Avditorija Portorož.


FSF k svojemu že objavljenemu sporedu dodaja še dve projekciji: filma, pri katerih je Dunja Klemenc sodelovala kot producentka. V torek, 15. 9., se bo v čast nagrajenke najprej ob 10.00 odvrtel celovečerni mladinski film Hanne Slak Tea, ob 17.00 pa še Nikogaršnja zemlja, v režiji sarajevskega avtorja Danisa Tanovića.

Povezane novice