Odšel je fotograf in režiser Jure Breceljnik

19. julij 2015
V 42. letu starosti je umrl fotograf, režiser, scenarist, snemalec in producent Jure Breceljnik. Leta 2010 je posnel dokumentarno zgodbo Divji, o hendikepiranem plezalcu Philippu Ribieru.

Rodil se je leta 1974 v Ljubljani in se že v srednješolskih letih zapisal fotografiji. Po končani Srednji oblikovni šoli se je vpisal na Praško akademijo za film in fotografijo (FAMU), tudi tokrat na smer fotografiranje. Kot svobodni fotograf je bil aktiven tako v umetniški kot komercialni fotografiji, svoje delo pa je predstavil na več kot sto razstavah doma in na tujem. Njegove fotografije so med drugimi predstavili v Musée de l'Elysée v Lozani. Leta 1998 je Breceljnik prejel Emzinovo nagrado za fotografa leta.

Leta 2007 se je intenzivneje posvetil filmski režiji in začel snemati svoj prvi dokumentarni film Magnezij in čokolada, v katerem je sledil podvigom športne plezalke Natalije Gros Zelo plodno je bilo zanj leto 2010, ko je posnel tri dokumentarne filme – Novo dimenzijo, Ratrakistov dnevnik in Črno-bela nebesa.

Ravno napovednik za film Magnezij in čokolada je kasneje navdušil francoskega plezalca Philippa Ribiera, ki je v Breceljniku našel pravega režiserja lastne zgodbe. Prek Natalije Gros je stopil z Breceljnikom v stik, režiser je izziv sprejel in se lotil do tistega trenutka svojega največjega filmskega projekta, ki ga je finančno podprl tudi Slovenski filmski center. Približno leto dni je s kamero spremljal Ribiero in uspel naslikati težko, a upanja polno zgodbo, ki ruši predsodke o hendikepiranih.

Leta 2012 je posnel Ko črte govorijo, ki je prvi širše zastavljen dokumentarni film o stripu na Slovenskem.

V letu 2015 je posnel dokumentarni film Terra Magica, v katerem pripoveduje zgodbo o briških vinarjih. Tudi za ta film je prejel finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Breceljnik je film posvetil mladim:« Želim, da to pogledajo in dojamejo bistvo. Slovenija je še zmeraj super država, nič nam ne manjka. Kljub vsem “fekalijam", ki se dogajajo. Zdi se mi, da je Slovenija še zmeraj zelo dobra izhodiščna točka za marsikatero področje. Treba si je postavljati visoke cilje in premikati meje!«

Jure Breceljnik jih je resnično premikal, saj je za sabo pustil še dva nedokončana projekta: dokumentarni film o prečenju Islandije s kajtom in zgodbo o lovcih tjulnov na Grenlandiji.


(Avtor fotografij je Philippe Ribiere.)

Povezane novice