Nagrade 17. Festivala slovenskega filma

14. september 2014
V soboto, 13. septembra so bile v amfiteatru Avditorija v Portorožu podeljene nagrade 17. Festivala slovenskega filma.

NAGRADE

vesna za najboljši celovečerni film in Teleking nagrada za najboljši igrani celovečerni film

Boj za

Režija: Siniša Gačić

Produkcija: Tramal Films

Utemeljitev: Celovečerni dokumentarni film BOJ ZA je prepričljiv in pretresljiv dokument našega časa. Film prinaša podobe in dogajanje pred ljubljansko Borzo, ki so dajali pečat prizadevanjem za bistvene spremembe v slovenski in svetovni družbi. Režiserju prepričljivega dokumentarnega filma o našem času, Siniši Gačiću, je uspelo vstopiti v samo srž protestniškega dogajanja in prikazati protagoniste tako v raznolikosti njihovih idej, njihovega delovanja, kot tudi njihovo katarzo in občutek nemoči.

Nagrada občinstva

Pot v raj

Režija: Blaž Završnik

Produkcija: Sever&Sever d.o.o.

Koprodukcija: Restart d.o.o.

vesna za najboljši kratki film

Prespana pomlad

Režija: Dominik Mencej

Produkcija: UL AGRFT

Koprodukcija RTV Slovenija

vesna za najboljšo režijo

Prespana pomlad

Režija: Dominik Mencej

Produkcija: UL AGRFT

Koprodukcija RTV Slovenija

vesna za najboljši scenarij

Dominik Mencelj

(Prespana pomlad)

Produkcija: UL AGRFT

Koprodukcija RTV Slovenija

Utemeljitev vseh treh nagrad: Avtor filma PRESPANA POMLAD Dominik Mencej je filmsko zrela in kreativnosti polna osebnost, ki zelo dobro razume svoje filmske junake. Zanje skozi celotno pripoved ustvarja situacije, v katerih lahko vsi liki zaživijo v svoji polnosti. Tako kot prepričljivo zaživi film kot celota v rokah ustvarjalne in igralske ekipe. Žirija zato soglasno odloča, da kratki film PRESPANA POMLAD predstavlja dosežek takšne vrste, da ga nagradi z vesno za najboljši kratki film, vesno za najboljšo režijo in vesno za najboljši scenarij.

vesna za najboljšo glavno žensko vlogo

Anja Novak

Prespana pomlad

Režija: Dominik Mencej

Produkcija: UL AGRFT

Koprodukcija RTV Slovenija

utemeljitev: Lik Jasne v filmu PRESPANA POMLAD je zahtevna igralska naloga, ki znotraj kratke filmske forme zahteva kreacijo lika s kompleksnim prepletanjem emotivnih in duševnih stanj. Anja Novak je Jasna, suverena in zelo prepričljiva.

vesna za najboljšo glavno moško vlogo

Jernej Kogovšek

(Drevo)

Režija: Sonja Prosenc

Produkcija: Zavod Monoo
Koprodukcija: RTV Slovenija, Nuframe, Staragara

utemeljitev: Lik Aleka v filmu DREVO je tenkočuten prikaz odraščanja v krutem okolju, kjer fant svojo transformacijo v moškega plača z življenjem.

vesna za najboljšo fotografijo

Mitja Ličen

(Drevo)

Režija: Sonja Prosenc

Produkcija: Zavod Monoo
Koprodukcija: RTV Slovenija, Nuframe, Staragara

utemeljitev: Fotografija v filmu DREVO je dobro premišljen in estetiziran element, ki odločujoče soustvarja nadrealno realen svet filmske zgodbe.

vesna za najboljšo glasbo

Janez Dovč

(Drevo)

Režija: Sonja Prosenc

Produkcija: Zavod Mono o
Koprodukcija: RTV Slovenija, Nuframe, Staragara

utemeljitev: Glasbi v filmu DREVO s premišljeno umestitvijo v dramaturgijo zgodbe uspe v filmsko pripoved vpeljati gosto in kompleksno glasbeno pokrajino, ki postane notranji svet glavnih junakov, spomin na nepovraten čas brez strahu.

vesna za najboljšo montažo

Sašo Podgoršek

(Vašhava)

Režija: Sašo Podgoršek,

Produkcija: Zavod EN-KNAP

utemeljitev: V plesnem filmu VAŠHAVA se prepletajo tako likovni, zvočni, kot plesni elemeni v (verjetno) sklepno zgodbo sodelovanja med ustvarjalci filma s Sašom Podgorškom in plesno skupino En-Knap. Sozvočje vseh elementov v filmsko prepričljivo celoto pa je omogočil prav montažni kreativni proces, ki je eden izmed bolj pomembnih filmskih elementov filma VAŠHAVA.

vesna za najboljši študijski film in Restart nagrada za najboljši študijski film

Šuolni iz Trsta

Režija: Gregor Božič

Produkcija: Deutsche Film- & Fernsekakademie Berlin (dffb)
Koprodukcija: Arte Geye

utemeljitev: ŠUOLNI IZ TRSTA je skrbno premišljena in domišljena miniatura, ki temelji po eni strani na etnologiji in po drugi strani na skrbno izrisanem socialnem okolju, v katerem so vsi liki prepričljivi in del tako socialnega kot naravnega okolja. Čeprav je film nastal (deloma) kot študentski, je v njem prikazanega ogromno profesionalnega vedenja in tehtnih ustvarjalnih premislekov.

vesna za najboljši dokumentarni film

Rejnica

Režija: Miha Možina

Produkcija: UL AGRFT
Koprodukcija: RTV Slovenija

utemeljitev: Dokumentarni film REJNICA je slojevita, iskrena in zaokrožena filmska pripoved, skozi katero režiser Miha Možina s svojo zrelostjo in senzibilnostjo, iz prizora v prizor razkriva travme neštetih nesrečnih družinskih usod, ki se vse prepogosto prenašajo iz roda v rod.

vesna za najboljši animirani film

Princ Ki-Ki-Do: Pošast iz močvirja

Režija: Grega Mastnak

Produkcija: OZOR, zavod za gibljive slike

utemeljitev: Animirani film PRINC KI-KI-DO, POŠAST IZ MOČVIRJA, je duhovita pripoved z minimalistično likovno podobo.

vesna za najboljšo scenografijo

Peter Perunović

(Prespana pomlad)

Režija: Dominik Mencej

Produkcija: UL AGRFT

Koprodukcija RTV Slovenija

utemeljitev: Scenografija v kratkem filmu PRESPANA POMLAD ustvari prepričljiv filmski prostor, ki ni zgolj kulisa, temveč aktiven protagonist. Cel svet v točki pogleda.

vesna za najboljšo manjšinsko koprodukcijo

Barbari

Režija: Ivan Ikić

Produkcija: Sense Production
Koprodukcija: Restart Production, OR

utemeljitev: Močna in uravnotežena pripoved v celovečernem prvencu BARBARI dosledno secira začarani krog brezupa ljudi z družbenega roba.

vesna za najboljšo masko

Mojca Gorogranc Pertushevska

(Inferno)

Režija: Vinko Möderndorfer

Produkcija: Forum Ljubljana

Koprodukcija: Kinorama, Sektor Film, Delirium, RTV Slovenija

utemeljitev: Oblikovanje maske v filmu INFERNO sprejme ponujeni izziv in skozi celotno pripoved natančno in dosledno prikaže širok razpon znanj in obrtne dovršenosti.

vesna za najboljši ton

Julij Zornik

(Inferno)

Režija: Vinko Möderndorfer

Produkcija: Forum Ljubljana

Koprodukcija: Kinorama, Sektor Film, Delirium, RTV Slovenija

utemeljitev: Večplastnost in tehnična dovršenost zvoka v filmu INFERNO je precizno strukturirana celota, ki je rezultat dela ekipe z izvrstnim posluhom za filmski zvok.

Stopova igralka oziroma igralec leta

Ajda Smrekar

(Pot v raj)

Režija: Blaž Završnik

Produkcija: Sever&Sever d.o.o.

Koprodukcija: Filmski center, Restart d.o.o.

Utemeljtev: Člani žirije revije Stop, novinarka in urednica Stopovih filmskih strani Marjana Vovk, filmski kritik Bojan Kavčič in režiser Matevž Luzar, so se odločili, da naziv Stopov igralec ali igralka leta 2014 podelijo Ajdi Smrekar za vlogo Lučke v romantični komediji Pot v raj. Ajda v celovečerec prinaša svežino in energijo, z ravno prav odmerjeno simpatično nadležnostjo osvoji gledalca in suvereno vodi svojo junakinjo od začetka do konca. V trenutku, ko se kot Lučka pojavi v filmu, prevzame vajeti v svoje roke in nosi filmsko zgodbo do konca.

Nagrada Art kino mreže Slovenije

Kaj pa Mojca?

Režija: Urša Menart

Produkcija: Sever&Sever d.o.o.
Koprodukcija: RTV Slovenija

Utemeljitev: Art kino mreža Slovenije je združenje 27 mestnih kinematografov, ki se zavzemajo za čim širšo promocijo kakovostnega umetniškega filma.

V čast nam je, da lahko na letošnjem Festivalu slovenskega filma prvič podelimo nagrado Art kino mreže Slovenije, ki bo filmu zagotovila skupno promocijo pod našim okriljem.

Letošnja strokovna žirija, ki jo sestavljamo Petra Božič (Art kino Odeon Izola), Mateja Lapuh (Mestni kino Ptuj) in Matjaž Marinič (Mestni kino Domžale), je med osmimi celovečernimi filmi v tekmovalnem programu izbrala film, ki gledalca vabi h kritičnemu razmisleku in refleksiji o slovenskem filmu skozi reprezentativne ženske vloge. Avtorica se je dokumentarnega filma lotila s strokovno predanostjo in spoštljivim odnosom do pogosto spregledane vloge žensk. Film odlikujeta jasna zasnova in stopnjujoč ritem, ki ga režiserka izmenično zapolnjuje s humorjem in razmišljanjem o preteklosti in hkrati o prihodnosti ženskih vlog.

Verjamemo, da lahko s prikazovanjem tega filma ponovno obudimo zanimanje za slovensko filmsko kinematografijo, zato nagrado podeljujemo filmu

Kaj pa Mojca? režiserke Urše Menart.

Nagrada Združenja slovenskih filmskih kritikov

Drevo

Režija: Sonja Prosenc

Produkcija: Zavod Monoo
Koprodukcija: RTV Slovenija, Nuframe, Staragara

Kritiško žirijo so sestavljale Zemira Pečovnik, Tina Poglajen in Tesa Drev

Utemeljitev: Članice žirije FIPRESCI, ki smo tokrat izbirale med celovečernimi igranimi filmi, smo sklenile, da nagrado podelimo delu, ki ga ne odlikujeta samo drzna izbira motiva in njegova simbolna razsežnost, temveč tudi odlična izvedba filmske pripovedi na vseh ravneh – tako režije kot igre, fotografije, scenografije in glasbe. Nagrado FIPRESCI poklanjamo filmu Drevo.

Povezane novice