Aleksandr Sokurov je izbral film Oča

12. julij 2011
V ruskem mestu Vologda se je 10. julija končal 2. Festival mladega evropskega filma – Voices.

Ta izjemna čast je doletela slovenski film Oča režiserja Vlada Škafarja. Tudi eden največjih filmskih režiserjev našega časa je v slovenskem malem, filmskem biseru našel vse tisto, kar so z navdušenjem sprejeli že mnogi gledalci na različnih svetovnih festivalih.

Film Oča je svojo pot začel septembra leta 2010, na zadnjem beneškem festivalu, leto 2011 je začel na festivalu v Rotterdamu, v mesecu juniju in juliju pa bo obiskal kar šest filmskih festivalov širom Evrope.

5. julija ob 20. uri so ga prikazali na 39. izdaji festivala v francoskem mestu La Rochelle (1. 10. julij), kjer so film, podobno kot v Benetkah, prikazali v dvorani, ki sprejme 1000 obiskovalcev. Kot se je že zgodilo v Prekmurju, kjer je producent priredil projekcijo za Murine delavce, so tudi na projekciji v La Rochellu povabili francoske »proletarce«. Za prisotnega režiserja Vlada Škafarja je bilo to najlepše darilo.

Nemško premiero je film Oča doživel na festivalu v Münchnu (24. junij 2. julij). V mesecu juliju pa potuje še na dva festivala v naši bližini: Motovun (25. 29. julij) in Sarajevo (22. 30. julij.)

V juliju ga bodo prikazali tudi na mednarodnem filmskem festivalu v Wroclavu (21.31. julij), ki postaja najpomembnejši filmski festival na Poljskem.

Na začetku avgusta se bo film vrnil v Nemčijo, kjer v bližini Münchna poteka »Festival petih jezer« (Fünf See Film Festival), majhen festival, ki obožuje filmske bisere.

Tako kot mojster Aleksandr Sokurov.



Povezane novice