Slovenski film po devetih letih ponovno na Reki

21. maj 2024
V pristaniškem in tretjem največjem hrvaškem mestu, na Reki, bodo od 21. do 23. maja prvič po devetih letih potekali Dnevi slovenskega filma.

Reško  občinstvo bo videlo dokumentarec Telo režiserke Petre Seliškar,  ki je začelo distribucijo na Hrvaškem, dramo o vrstniškem nasilju Vzornik režiserja Nejca Gazvode, in film ceste Jezdeca, prvenec Dominika Menceja, ki ravno tako že nekaj časa potuje po sosednji državi.

Dneve slovenskega filma, ki jih organizirajo Art kino, Zveza slovenskih društev na Hrvaškem ter Slovensko kulturno-prosvetno društvo Bazovica, bo drevi  ob 20.30 odprl film Telo Petre Seliškar. Projekcije se bo udeležila tudi režiserka.

V filmu Telo, ki je premiero doživel na lanskem sarajevskem festivalu, nato pa na Festivalu slovenskega filma osvojil vesno za najboljši dokumentarec, spremljamo protagonistko Urško, ki ji nenadna bolezen postavi ključna vprašanja, kako se vzpostaviti na novo, kako se razumeti, videti, kako te vidijo drugi in kakšno vlogo odigrata družina in prijateljstvo.

V sredo ob 19.00 bo sledil Vzornik Nejca Gazvode in dan kasneje ob isti uri Jezdeca Dominika Menceja. Gazvodov Vzornik, ki je lani novembra začel kinematografsko pot, tematizira medvrstniško nasilje, odvisnost in osamljenost. Jezdeca, ki je bil letošnji slovenski kandidat za mednarodnega oskarja, je film ceste, ki gledalce popelje na pustolovščino treh mladih posameznikov v iskanju cilja in usmeritve v življenju.

Pri programu Dnevov slovenskega filma na Reki sta sodelovala še Slovenski filmski center  in hrvaški distributer Restart Label. Projekt podpirata tudi Svet slovenske nacionalne manjšine Mesta Reka in Svet slovenske narodne manjšine Primorsko-goranske županije.

Slovenci so na Hrvaškem uradno priznana narodna manjšina. Kot avtohtona narodna skupnost živijo na območju severne Istre, reškega zaledja, Gorskega kotarja, Medžimurja, Obkolpja in Obsotelja. Večina pripadnikov slovenske narodne skupnosti živi v mestih zunaj navedenih obmejnih območij – v Zagrebu, Varaždinu in na Reki.

 

Vir: MMC RTV Slovenija, Slovenski filmski center

Povezane novice