V Kranj se vrača edini igralski filmski festival v regiji

10. junij 2023
Nocoj se začenja Krafft – Kranjski igralski filmski festival. Tretja izvedba festivala se bo začela s podelitvijo nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev za izstopajoče dosežke na področju igre v preteklem letu.

V Kranju bodo med 10. in 17. junijem gostili izbor najboljših novih filmov, ki jih zaznamuje vrhunska igra. V mesto se že tretjič vrača edini igralski filmski festival v regiji – Kranjski igralski filmski festival Krafft. Letos bo festival prvič potekal v prostorih novega kina v središču mesta, saj bo skupaj s Krafftom vrata odprl MojKino Kranj, ki se nahaja na lokaciji znamenitega kina Center.

Festival, ki ga bo letos otvorila predsednica republike dr. Nataša Pirc Musar, se bo tudi tokrat začel s podelitvijo nagrad Društva slovenskih igralcev za najboljše igralske dosežke preteklega leta. Od nedelje do zaključka festivala si bodo gledalci lahko ogledali filme v tekmovalnem in spremljevalnem programu festivala. Letošnji novosti festivala sta sekcija Uspešnice, ki prikazuje najbolj odmevne filme preteklega leta, in brezplačne dopoldanske projekcije mladinskih filmov za kranjske osnovne in srednje šole.

Za zlato jabolko se potegujejo igralke in igralci v desetih filmih

Deset filmov se bo potegovalo za prestižne nagrade zlato jabolko za glavno vlogo in za posebne igralske dosežke. Glavni selektor tekmovalnega programa je priznani srbski igralec Miki Manojlović, ki je zaslovel z vlogami v filmih Emirja Kusturice Oče na službenem potovanju in Podzemlje. Manojlović, ki prihaja na otvoritev festivala, bo tudi gost mojstrskega tečaja za slovenske igralce, ki bo potekal v okviru festivala. Skupaj s spremljevalnim programom bo na festivalu predvajanih 16 celovečernih filmov, med njimi bo 12 filmov prikazanih premierno.

Selektorja tekmovalnega programa festivala Krafft 2023 sta Miki Manojlović, mednarodno priznani srbski igralec in Toni Cahunek, slovenski igralec, voditelj in Kranjčan.

Žirijo tekmovalnega programa pa sestavljajo Nathalie Cheron, direktorica kastinga za mednarodne visokoproračunske uspešnice (npr. Valerian in mesto tisočerih planetov), serije in neodvisne evropske filme; Nataša Barbara Gračner, filmska in gledališka igralka ter članica ansambla SNG Drama Ljubljana in Gregor Zorc, filmski in gledališki igralec, ki smo si ga nazadnje zapomnili po vlogi v filmu Orkester Matevža Luzarja.

Na Krafftu tudi premiera dokumentarnega filma o Petru Musevskem

Poseben poudarek festivala je tudi letos namenjen strokovnim delavnicam in tečajem. Letošnja tema je komunikacija med režiserjem in igralcem. Udeleženci bodo imeli sodelovali s priznanimi tujimi mentorji, med katerimi so režiserji Davide Del Degan, Matteo Olleotto in Ivan Gergolet ter direktorica kastinga Nathalie Cheron.

Ivan Gergolet bo predstavil tudi svoj zadnji film Mož brez krivde, ki je nastal s pomočjo Slovenskega filmskega centra.

Četrtkov večer v Kranju bo posvečen  pokojnemu igralcu Petru Musevskemu. V dvorani Prešernovega gledališča Kranj bo namreč pri nas premierno prikazan dokumentarni film Pero, ki ga je posnel Damjan Kozole, dolgoletni prijatelj Musevskega. Film je nastal s podporo Slovenskega filmskega centra. Projekcijo filma Pero sta omogočila produkcijska hiša Vertigo in Prešernovo gledališče Kranj.

S festivalom bo Kranj dobil tudi mestni kino

Ob festivalu bo Kranj spet pridobil tudi mestni kino, ki bo v prihodnosti nudil številne filmske užitke in raznolike filmske vsebine. Vsi celovečerni filmi bodo letos prikazani v MojKino Kranj, ki bo skupaj s Krafftom odprl svoja vrata na lokaciji znamenitega kina Center. Kratki in študentski filmi pa bodo brezplačno predvajani na vrtu stolpa Škrlovec. »Krafft ponuja publiki tisto, kar je pri filmu najbolj izstopajoče in brez česar ni filma: igralce. In to v njihovi najboljši vlogi. Kranjsko občinstvo bo lahko izbiralo med svežimi filmi z vsega sveta, ki dokazujejo, da so igralke in igralci lahko vrhunski v vsakem žanru. Prav tako pa bomo na festivalu ponovno združili vse ključne akterje filmske industrije, od režiserjev, kasting direktorjev, producentov in seveda - slovenskih igralcev,« je letošnji festival orisal Branko Završan, predsednik festivala Krafft.

Festival nastaja v koprodukciji Filmskega društva Krafft in Prešernovega gledališča Kranj v sodelovanju z Mestno občino Kranj. Krafft podpirata Slovenski filmski center in AIPA, K.O. Partnerja festivala sta Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) in Zavod Carnica.

Filmi v tekmovalnem programu so Forever Young / Les Amandiers (režija: Valeria Bruni Tedeschi, Francija), The Blue Caftan / Le Blue du Caftan (režija: Maryam Touzani, Maroko), Amanda (režija: Carolina Cavalli, Italija), Leila's Brothers / Baradaran-e Leila (režija: Saeed Roustayi, Iran), More Than Ever / Plus que jamais (režija: Emily Atef, Francija), I Have Electric Dreams / Tengo Sueños Eléctricos (režija: Valentina Maurel, Španija), Sigurno mjesto / Varen kraj (režija: Juraj Lerotić, Hrvaška), 99 Moons (režija: Jan Gassmann, Švica), Woman on the Roof / Kobieta na dachu (režija: Anna Jadowska, Poljska) in Baci se na pod / Kick and Scream (režija: Nina Violić, Hrvaška).

Povezane novice