Za nami je slavnostna premiera celovečernega filma Moja Vesna režiserke Sare Kern

13. november 2022
Premiera je bila še posebej svečana, saj je direktor 25. Festivala slovenskega filma Portorož Bojan Labović glavni igralki Loti Kovačič za vlogo Moje predal vesno za glavno žensko vlogo.

Včeraj je bila v sklopu 33. festivala Liffe v Cankarjevem domu slavnostna premiera igranega celovečernega filma Moja Vesna scenaristke in režiserke Sare Kern. Režijski prvenec se je uvrstil v tekmovalni program Perspektive in se poteguje za nagrado vodomec, svetovna premiera filma je bila na letošnjem Berlinalu, v programu Generation.

Mladinska pripoved o desetletni deklici, ki se ne more soočiti z mamino smrtjo in se po najboljših močeh trudi ohraniti načete družinske vezi.

Premiere so se poleg režiserke udeležili glavna igralka Loti Kovačič in glavni igralec Gregor Baković ter direktorica filma Ira Cecić, direktor filma Lev Predan Kowarski, oblikovalec zvoka Julij Zornik, montažer zvoka Miha Jaramaz, nadzornik postprodukcije in mojster vizualnih efektov Zoran Mihailović, lektorica in učiteljica slovenščine za igralko Mackenzie Mazur Barbara Rogelj in producent Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger Film.

Premiera je bila še posebej svečana, saj je direktor 25. Festivala slovenskega filma Portorož Bojan Labović glavni igralki Loti Kovačič za vlogo Moje predal vesno za glavno žensko vlogo. Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Med pogrešanjem izrazitih dramskih ženskih likov v letošnji filmski beri nas je s svojo prezenco, skrivnostnostjo, igralsko doslednostjo in fotogeničnostjo očarala mlada Loti Kovačič. Čutimo, kako se bolečina in težko soočanje s tragedijo mamine smrti v njej borita s plemenitostjo, skrbjo za družino in voljo do življenja.« Film je na festivalu v Portorožu prejel tudi vesno za najboljšo režijo.

V glavnih vlogah sta zaigrali še avstralski igralki Mackenzie Mazur in Claudia Karvan. Producenti filma so še Gal Greenspan in Sharlene George iz produkcijske hiše Sweetshop Green iz Avstralije.

Film na redne slovenske kinematografe prihaja 21. novembra, v Avstraliji pa bo na ogled koncem novembra. V sklopu festivala Liffe je Moja Vesna na sporedu danes ob 18.45 v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, v torek 15. novembra ob 18.30 v ljubljanskem Kinodvoru, v sredo 16. novembra ob 19.00 v Kino Union Celje, dan zatem ob 18.00 v mariborskem Mariboxu in v petek, 18. novembra ob 18.00 v APT Novo mesto.

Slavnostna premiera filma je potekala v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom, organizira od jeseni 2017.

Povezane novice