Šesti Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

10. november 2022
Vstop na projekcije filmov, ki se bodo vrteli vsak dan ob 20. uri, je prost.

Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu bodo potekali že šesto leto zapored, od ponedeljka 14. do srede 16. novembra, tradicionalno v Kinu Meeting Point, ki je osrednje mestno filmsko zbirališče.

Otvoritveni film bo večkrat nagrajena Inventura filmski prvenec scenarista in režiserja Darka Sinka. Režijski prvenec pripoveduje o Borisu Robiču, ki je kot radi rečemo, običajen človek. Nekega dne po večerji, ko Boris bere v svoji sobi, nekdo strelja nanj skozi okno. Pride policija in začne se preiskava. Pri iskanju potencialnih storilcev se pred nami odvije tragikomedija človeka, ki odkrije, da ga sovraži več̌ ljudi, kot si je lahko predstavljal in da so njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. V glavnih vlogah poleg Radoša Bolčine in Mirel Knez nastopa še Dejan Spasić. V filmu nastopajo še Renato Jenček, Mojca Partljič, Žan Koprivnik, Janez Škof, Davor Janjić, Veronika Drolc in Mojca Ribič. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše December iz Ljubljane, producenta sta Vlado Bulajić in Lija Pogačnik.

Naslednji dan bo na sporedu projekcija Orkester scenarista in režiserja Matevža Luzarja, letošnjega zmagovalca 25. Festivala slovenskega filma Portorož. Poleg vesne za najboljši film je Matevž Luzar prejel še vesno za najboljši scenarij, direktor fotografije Simon Tanšek pa vesno za najboljšo fotografijo. Filmska zgodba Orkester spremlja rudarski pihalni orkester iz Zagorja ob Savi, ki se napoti na gostovanje v pobrateno mesto v Avstriji, kjer ima napovedan figuralni paradni nastop pihalnih godb. V filmu igrajo: Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gregor Zorc, Alexander Mitterer, Marie Hofstätter, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Marinka Štern, Ela Murko, Ines Pavlič, Matej Abrahamsberg, Marjana Mlinarič Pikelj in Klaudia Reichenbacher. Film je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija in v sodelovanju z Pihalnim orkestrom Svea – Zagorje, Napravi film iz Zagreba, Viba filmom ter številnimi drugimi. Producentka filma je Petra Vidmar iz produkcijske hiše Gustav Film.

Zadnji dan si bo občinstvo lahko ogledalo še prvenec Jezdeca režiserja Dominika Menceja. Film je na 25. Festivalu slovenskega filma Portorož prejel 4 vesne (za najboljšo glavno moško vlogo, najboljšo montažo, najboljši zvok in nagrado za najboljši film po izboru občinstva). Slovenija, 1999. Najboljša prijatelja svoja mopeda predelata v stilu chopperjev in se iz rodne vasice odpravita na motoristično popotovanje po Sloveniji in Hrvaški. Na poti se jima pridružita mlada ženska s skrivnostno preteklostjo in star motorist, ki je iskal ljubezen po vsem svetu, a je še ni našel. V skupnih dogodivščinah izzivajo sami sebe in drug drugega, trgajo vezi s starimi pojmovanji in sprejemajo nova. A pot je izdajalska: ob nenadni smrti sopotnika je na kocki njihovo prijateljstvo, bolečina pa tako neznosna, da mora biti nekdo kriv … Scenarij za film sta napisala režiser in Boris Grgurović, v njem igrajo Timon Šturbej, Petja Labovič, Anja Novak in Nikola Kojo. Koprodukcijske hiše so Antitalent (Hrvaška), Sense production (Srbija), Transmedia (Italija), Novi film (Bosna in Hercegovina) ter NuFrame (Slovenija). Film so sofinancirali: Studio Viba Film, RTV Slovenija, Hrvaški avdio-vizualni center, Ustvarjalna Evropa – MEDIA, Re-Act, Filmski center Srbija, Fundacija za kinematografijo kantona Sarajevo in Avdiovizualni sklad Furlanije – Julijske krajine.

Dnevi novega slovenskega filma se pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Lektoratom slovenskega jezika na oddelku za slovanske jezike in književnost Filozofske fakultete Univerze v Sarajevu in Društvom Slovencev Ivan Cankar v Sarajevu, ter s podporo Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Filozofski Fakulteti Univerze v Ljubljani, Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, vstop na projekcije filmov, ki se bodo vrteli vsak dan ob 20. uri, je prost.

 

Povezane novice