Dnevi slovenskega filma v Budimpešti

25. oktober 2022
Naši filmi na Madžarskem

Od 27. do 29. oktobra bodo v organizaciji Slovenskega filmskega centra in Budapest Filma ter v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Budimpešti potekali šesti Dnevi slovenskega filma, v okviru katerih si bo madžarsko občinstvo lahko ogledalo tri slovenske celovečerne filme. Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića, Prsaica, slabšalni izraz za žensko režiserke Tijane Zinajić in Invetura scenarista in režiserja Darka Sinka.

Otvoritveni film bo večkrat nagrajeni Sanremo, projekcije se bo udeležil tudi režiser. Bruno in Duša živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja. V filmu igrajo Sandi Pavlin, Silva Čušin, Mojca Funkl, Boris Cavazza, Lara Komar, Barbara Cerar, Barbara Vidovič, Safet Mujčić, Vladimir Jurc, Doroteja Nadrah in Jurij Drevenšek. Film je imel svetovno premiero v uradnem tekmovalnem programu 24. izdaje mednarodnega filmskega festivala v Talinu. Uspešno je potoval po festivalih v Evropi in ZDA, v naši regiji so ga prikazali na vseh najbolj pomembnih festivalih: na beograjskem Festu, v Motovunu in v Sarajevu. Imel je tudi italijansko distribucijo, Društvo slovenskih režiserjev in režiserk je Mandiću letos podelilo Štigličev pogled za režijo. Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje, producent je Miroslav Mandić, izvršna producentka je Sandra Ržen. Koproducenta sta italijanski Incipit Film, ter RTV Slovenija. Mednarodni prodajni agent je Coccinelle film sales.

V filmu Prasica, slabšalni izraz za žensko spremljamo zgodbo mlade slikarke Eve, ki ji gre trenutno v življenju narobe skoraj vse. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in vrh vsega ji tik pred 27. rojstnim dnevom že tri mesece izostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja, in se po pomoč obrne na spletni iskalnik. Scenarij za film je napisala Iza Strehar, ki je scenarij razvijala na scenaristični delavnici Scenarnica 2017 v organizaciji Društva slovenskih režiserjev in režiserk ter Slovenskega filmskega centra. Osrednje vloge igrajo: Liza Marijina, Jure Henigman, Anuša Kodelja in Tosja Flaker Berce. Igrajo še: Lea Cok, Jožica Avbelj, Špela Rozin, Jernej Kogovšek, Nika Rozman, Miranda Trnjanin, Lovro Zafred, Sebastijan Horvat, Ana Urbanc, Nina Valič, Nejc Gazvoda, Marko Miladinović, Vesna Pernarčič Žunić, Davor Janjić, Matej Puc in drugi. Film je imel mednarodno premiero lani oktobra, na 24. Festivalu Slovenskega filma v Portorožu je prejel 7 vesen; za scenarij, za glavno žensko vlogo, za stransko žensko vlogo, za scenografijo, za kostumografijo, za celovečerni film in vesna za naj film po izboru občinstva. Producenta prvenca sta Lija Pogačnik in Vlado Bulajić iz produkcijske hiše December.

Režijski prvenec Inventura pripoveduje o Borisu Robiču, ki je, kot radi rečemo, običajen človek. A nekega dne po večerji, ko bere v svoji sobi, nekdo strelja nanj skozi okno. Pride policija, začne se preiskava pod vodstvom kriminalista Andreja. Izkaže se, da Boris nima nobenih sovražnikov in ni z nikomer v sporu. Ni nobenih osumljencev in zdi se, da je Boris popolnoma nezanimiv človek za odstrel, ter da je šlo za nekakšno naključje, zato policija čez čas preiskavo ustavi. A Boris se s tem ne more sprijazniti, dvom ga črviči in začne raziskovati sam. Pri iskanju potencialnih storilcev pa se pred nami odvije tragikomedija človeka, ki odkrije, da ga sovraži več ljudi, kot si je lahko predstavljal, in da so njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. V glavni vlogah nastopajo Radoš Bolčina, Mirel Knez in Dejan Spasić. V filmu nastopajo še Renato Jenček, Mojca Partljič, Žan Koprivnik, Janez Škof, Davor Janjić, Saša Tabaković, Barbara Vidovič, Veronika Drolc in Mojca Ribič. Na festivalu KRAFFT v Kranju je glavni igralec filma Radoš Bolčina za svojo vlogo v filmu prejel zlato jabolko za posebne dosežke (najboljši igralec). Pred tem je igralec za to vlogo že prejel vesno za glavno moško vlogo na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu, režiser Darko Sinko je prejel vesno za najboljšo režijo, film pa je prejel še posebno omembo Art kino mreže Slovenije. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše December iz Ljubljane, producenta sta Vlado Bulajić in Lija Pogačnik. Koproducent filma je RTV Slovenija.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in bodo podnaslovljeni v madžarščino.

Napovednik za Dneve slovenskega filma v Budimpešti se nahaja tukaj.

 

Povezane novice