Na 33. LIFFu 7 filmov sofinanciranih s sredstvi Slovenskega filmskega centra

08. november 2022
Naši filmi doma

Letošnji Liffe bo potekal od 9. do 20. novembra. V program so se uvrstili številni slovenski filmi. V tekmovalni program Perspektive se je uvrstil filmski prvenec Moja Vesna scenaristke in režiserke Sare Kern. Mladinska pripoved o desetletni deklici, ki se ne more soočiti z mamino smrtjo in se po najboljših močeh trudi ohraniti načete družinske vezi. V glavnih vlogah so zaigrali Loti Kovačič, Mackenzie Mazur, Gregor Baković in Claudia Karvan. V ustvarjalni ekipi so tudi slovenski snemalec Lev Predan Kowarski, oblikovalec zvoka Julij Zornik in drugi. Producenti filma so Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger Film ter Gal Greenspan in Sharlene George iz produkcijske hiše Sweetshop Green iz Avstralije. Svetovna premiera filma je bila na letošnjem Berlinalu, v programu Generation, film je na 25. Festivalu slovenskega filma Portorož prejel vesno za najboljšo režijo in glavno žensko vlogo. Na redne slovenske kinematografe prihaja 21. novembra, v Avstraliji bo film na ogled od 16. novembra.
Projekcija filma, v soboto 12. novembra, ob 19. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma sodi v sklop projekta Naši filmi doma.

V sklop Predpremiere se je uvrstil celovečerni dokumentarni film LGBT_SLO_1984 scenarista in režiserja Borisa Petkoviča. Arhivsko-dokumentaristični pogled na slovensko gejevsko, lezbično, biseksualno in transspolno sceno ter pripadajoče organizacije, ki so s svojo prodornostjo sooblikovale širši družbeni prostor še v nekdanji Jugoslaviji. V filmu med drugim lahko spremljamo Daria Serevala (Borghesia), Natašo Sukič, Suzano Tratnik, Braneta Mozetiča, Mitja Blažiča, Tatjano Greif, Romana Kuharja, Miho Lobnika in mnoge druge. Direktorica fotografije je Lea Aymard, avtor glasbe je Aldo Ivančić, glavni animator je Nuka Horvat, montažerja sta režiser in Kristian Božak Kavčič, oblikovalca zvoka sta Julij Zornik in Peter Žerovnik. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Zavod Kineki, producenta filma sta Mirella Habr in Boris Petkovič. Koproducenta sta Katapult in RTV Slovenija.

Film je svetovno premiero doživel letos septembra v Jugoslovanski kinoteki v Beogradu, in sicer v okviru filmskega festivala Merlinka Classic, ki je letos potekal sočasno z EuroPridom, dan pred večkrat prepovedano in ponovno »dovoljeno« parado ponosa. Novinar Dragan Jovićević je takrat za časnik NIN med drugim zapisal: »Posebno presenečenje Merlinka klasik festivala je - s svetovno premiero dokumentarnega filma LGBT_SLO_1984 - priredil režiser Boris Petkovič. Številna dejstva v tem filmu preprosto očarajo, saj predstavljajo družbo, v kateri smo ne tako davno živeli, kot nekakšno utopistično meko.« LGTB_SLO_1984 bo decembra prikazan v okviru 38. festivala LGBT filma, in sicer v Ljubljani, Kopru, Ptuju, Slovenj Gradcu, Idriji, Bistrici ob Sotli in Trstu. Sočasno s festivalom film 18. decembra začenja tudi redno distribucijsko pot po Art kinu mreži Slovenije.
Projekcija filma, v četrtek 17. novembra, ob 21. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma sodi v sklop projekta Naši filmi doma.

V sklop Predpremiere se je uvrstil tudi slovenski manjšinski film Najsrečnejši človek na svetu severno-makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske. Film je koprodukcija 6 držav, Severne Makedonije, Belgije, Slovenije, Danske, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Scenarij za film sta napisali Elma Tataragić in režiserka. Asja, 40-letna samska ženska, živi v Sarajevu. V želji po spoznavanju novih  ljudi,  dan  preživi na hitrem zmenku. Ujame se z Zoranom, 43-letnim bankirjem. Vendar Zoran ne išče ljubezni, temveč odpuščanje. V filmu igrajo: Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Labina Mitevska, Ana Kostovska, Ksenija Marinković, Izudin Bajrović, Irma Alimanović, Vedrana Božinović, Mona Muratović, Nikolina Kujača, Siniša Vidović, Kemal Rizvanović.

Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Pri filmu sodelujejo še direktorica fotografije Virginie Saint Martin, montažer Per K. Kirkegaard, scenograf Vuk Mitevski, kostumografinja Monika Lorber, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalec zvoka Ingrid Simon, snemalca zvoka Kristoffer Salting, Viktor Grabar in drugi. Svetovna premiera filma je bila v letošnjem uradnem tekmovalnem program Orizzonti (Obzorja) na 79. filmskem festivalu v Benetkah. Na 25. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je film prejel 3 vesne: za najboljšo kostumografijo, za najboljšo masko in za najboljšo manjšinsko koprodukcijo.

Glavna produkcijska hiša je Sisters and brother Mitevski (Severna Makedonija), poleg slovenskega Vertiga so koproducenti še Entre chien et loup (Belgija), Frau Film (Danska), Terminal 3 (Hrvaška) in SCCA/pro.ba (Bosna in Hercegovina).

V sekcijo Kinobalon se je uvrstil prvi slovenski božični film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića. Družinska božična avantura pripoveduje zgodbo devetletnega dečka Erika, ki mora zaradi problematičnih staršev živeti v mladinskem domu, in sedemletne Lučke, ki prihaja iz dobro situirane družine. Ker je božič, oba otroka upata, da se jima bodo izpolnile najbolj skrite želje. Scenarij podpisuje Saša Eržen. Ob Gaju Črniču in Kaji Podreberšek, ki upodabljata mlada protagonista, v filmu igrajo tudi Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković in René Štúr. Ob njih pa še drugi priznani slovenski igralci in igralke ter raper Klemen Klemen. Producentka filma je Ida Weiss iz produkcijske hiše Senca Studio. Film je nastal v koprodukciji z luksemburškim Wady films, slovaškim Objectif, hrvaškim Studio Dim, Radiotelevizijo Slovenija in RTVS slovaško radiotelevizijo. Film bo od 17. novembra na ogled v slovenskih kinematografih.

Slovenski manjšinski film Rožnata luna nizozemske režiserke Floor van der Meulen pa se je uvrstil v programski sklop Panorama. Film je nizozemsko – slovenska koprodukcija, slovenski koprodukcijski hiši sta Tramal films in Staragara, zanju Jožko Rutar in Miha Černec. Pri snemanju filma je med drugimi sodeloval scenograf Miha Knific ter številna slovenska tehnična in postprodukcijska ekipa. Izvršna producentka v slovenskem delu snemanja je bila Nina Robnik. Nekega dne, kot strela iz jasnega, 74 letni oče sporoči svoji 29 letni hčerki Iris in njenemu starejšemu bratu Ivanu, da ima dovolj življenja, ter da želi do svojega naslednjega rojstnega dne umreti. Medtem ko Ivan stoično prenese očetovo izjavo, se ji Iris upira na vse možne načine. Pusti službo in se preseli k očetu, prepričana, da ga bo na vsak način od dejanja odvrnila. V filmu nastopajo znane nizozemske igralke in igralci: Julia Akkermans, Johan Leysen, Eelco Smits, Anniek Pheifer, Sinem Kavus in drugi. Scenarij za film je napisal Bastiaan Kroeger, glavni producent filma je nizozemski Keplerfilm, koproducent je tudi nizozemska televizija NTR. Svetovna premiera filma je bila na letošnjem filmskem festivalu Tribeca v New Yorku, film se je uvrstil v mednarodni tekmovalni program igranih filmov. Občinstvo si ga je že lahko ogledalo na letošnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu v sklopu tekmovalnega programa.

V sekciji Evropa na kratko si bodo ljubitelji kratkega filma lahko ogledali letošnjega zmagovalca Festivala slovenskega filma Portorož v kategoriji kratkih filmov Tako se je končalo poletje režiserja Matjaža Ivanišina. Ivanišin nam pripoveduje zgodbo ob koncu poletja, ko v zraku potekajo priprave na letalski miting, moški in ženska gresta k vodi. A prihod legendarnega akrobatskega pilota zanju ne bo glavni dogodek dneva. V filmu nastopajo Aleš Jeseničnik, Kristina Olovec in Jernej Jerovšek. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Staragara, producenta sta Miha Černec in Jožko Rutar. Koproducenti filma so še Focus Fox in Staragara IT. Film je nastal tudi v sodelovanju z Viba filmom ter finančno podporo Mestne občine Maribor. Svetovno premiero je imel na letošnjem 75. festivalu v Locarnu.

Na festivalski VOD platformi pa bo s posebno projekcijo na ogled tudi večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić, letošnji nominiranec med 5 kratkimi filmi za evropsko filmsko nagrado  (EFA). Film nas popelje na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače. Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala in Maria Bohr. Ko-režiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom. Zvok je oblikoval Julij Zornik, film je slovensko-francoska koprodukcija, slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc, zanjo producent Boštjan Virc.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

V žiriji za vodomec je tudi slovenski režiser in scenarist Matevž Luzar, ki je za svoj film Orkester na pravkar minulem Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel 3 vesne (za najboljši celovečerni film, za najboljši scenarij in za najboljšo fotografijo). V žiriji za kratki film pa je igralka Liza Marijina, ki je igrala v več kratkih filmih, izpostaviti pa velja glavni vlogi v celovečercih Polsestra in Prasica, slabšalni izraz za žensko – za obe je bila namreč nagrajena z vesnama za glavno žensko vlogo.

Povezane novice