Babičino seksualno življenje je najboljši film na festivalu animiranega filma v Berlinu

03. oktober 2022
Film se je uvrstil tudi v ožji izbor 12. kandidatov animiranih filmov za nominacijo francoskih nacionalnih nagrad César.

Od 30. septembra do 2. oktobra je v Berlinu potekal festival animiranega filma FAB. V tekmovalni kategoriji mednarodni animirani film je kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić prejel nagrado za najboljši film.

Večkrat nagrajeni film Babičino seksualno življenje nas popelje na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače. Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala in Maria Bohr. Ko-režiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom, ki je letos s strani Mestne občine Ljubljana prejel Župančičevo nagrado za dveletno ustvarjanje. Zvok je oblikoval Julij Zornik, film je slovensko-francoska koprodukcija, slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc, producent Boštjan Virc. Francoski partnerji pa so produkcijska hiša Ikki films in televizija ARTE, s partnerji CNC ter Ciclic Animation Residency.

Film se je uvrstil tudi v ožji izbor 12. kandidatov animiranih filmov za nominacijo francoskih nacionalnih nagrad César, je tudi kandidat za nominacijo za evropsko filmsko nagrado – evropskega oskarja.

Na festivalu je z mojstrskim tečajem in prav tako večkrat nagrajenim filmom Steakhouse sodelovala tudi režiserka Špela Čadež, participacijo obeh je podprl Slovenski kulturni center – Skica v Berlinu. Tudi ta film je kandidat za nominacijo za evropsko filmsko nagrado - EFA.

Oba filma je sofinanciral Slovenski filmski center. Festival v Berlin pripelje najboljše mednarodne in regionalne animirane filme. Ob petih tekmovalnih programih v spremljevalnem programu ponuja projekcije, delavnice, pogovore in predstavitve, interaktivna doživetja ter dogodke, namenjene mreženju, piše na spletni strani festivala. Festivalski program je potekal na več lokacijah po mestu.

Povezane novice