Kapa v Slovaščini že to nedeljo

15. september 2022
Film Kapa bo v nedeljo, 18. septembra, ob 10. uri v Piešťanyju uzrl festivalsko premiero na Slovaškem, kjer te dni poteka mednarodni filmski festival Cinematik – eden največjih filmskih dogodkov v tej državi.

Vsak september na Cinematiku predvajajo več kot 70 celovečercev in številne kratke filme, večina festivalskega programa pa je posvečena evropski kinematografiji.

Koprodukcijski film Kapa je plod dela ekip iz štirih držav, poleg Slovenije, Hrvaške in Luksemburga, tudi Slovaške, kjer je delo filmske ekipe koordinirala koproducentka Vanda Raýmanová. Ta je priložnost za soustvarjanje prvega slovenskega božičnega filma objela z obema rokama: »Hvaležna in obenem navdušena sem, da sem lahko sodelovala pri ustvarjanju očarljive zgodbe o izpolnitvi otroških željah. Kljub temu, da sta produkcija in postprodukcija potekali v času strogih covid omejitev, je bilo delo s slovensko ekipo popolno, zanesljivo in vedno zelo prijazno.«

Kapa bo na Slovaškem predvajana v slovaškem jeziku, saj je namenjen tudi najmlajši publiki, ki podnapisom ne more slediti. Raýmanová pravi, da so se za produkcijo slovaške različice povezali z izkušenim slovaškim režiserjem sinhronizacije Michalom Domonkošem, ki na Slovaškem sinhronizira večino Disneyjeve produkcije in ima številne izkušnje z otroškimi igralci. »Za odrasle like smo se dogovorili zelo hitro, za otroške like pa smo organizirali več avdicij,« pripoveduje slovaška koproducentka in pove, da sta glavnima likoma na koncu svoj glas posodila izkušeni otroški igralec Dominik Budinský in nadarjena sedemletnica Dominika Havranová. »Slovaška različica filma je čudovita in nestrpno pričakujemo odzive otrok v kinu,« se nedeljske projekcije, kot prve od mnogih, veseli Raýmanová.

Slovaški igralec René Štúr, ki v filmu upodobi Božička, se snemanja spominja tako: »Besedila so mi posneli v Slovenščini, čeprav jih nisem imel veliko, izgovorjava teh pa je bila popolnoma drugačna, kot sem pričakoval,« se spominja. »Ker tekoče govorim Hrvaško, sem mislil, da bo pomnjenje in snemanje enostavno, a je bilo vse prej kot to. Slovenščina zveni precej drugače, zato sem se učil fonetično, z ušesi. Resnično sem hvaležen, da sem pri tem lahko delal z otroki,« dodaja Štúr.

Na Slovaškem je nastala tudi glasba iz filma Kapa, njen avtor pa je Michal Novinski, ki pravi, da je imel srečo, da so producenti filma kljub covid situaciji uspeli organizirati srečanje na štiri oči: »Od tistega trenutka je bilo moje glasbeno ustvarjanje veliko bolj preprosto, saj smo v tistih nekaj dneh uspeli zgraditi zaupanje, ki je nujno za timsko delo.« Novinski pravi, da je od režiserja Slobodana Maksimovića dobil tudi lekcijo, za katero je izjemno hvaležen: »Slobodan ima to veliko prednost, da svet vidi skozi otroške oči, torej preprosto in smešno, direktno, brez nepotrebnega moraliziranja.« Gledalec bo na svet gledal skozi otroške oči tudi s pomočjo animacij, ki jih je ustvarila slovaška ekipa. Te bodo prava čarobna poslastica, nastajale pa so pod budnim očesom izkušenega animatorja Michala Strussa.

Kapa bo na rednem sporedu slovaških kinematografov po 20. oktobru, saj je začetek distribucije zaradi božične kulise filma tudi tam premaknjen kasneje v jesen. V slovenskih kinih si bomo film lahko ogledali mesec kasneje, in sicer od 17. novembra 2022 dalje.

Filma Kapa ne bi bilo brez partnerjev, to so Slovenski filmski center, Filmski sklad Luksemburg, Slovaški avdio vizualni sklad, Hrvaški avdio-vizualni center, Eurimages, Ustvarjalna Evropa - Program MEDIA, Filmski sklad Sarajevo, HRT, Filmski studio Viba Film in Re-Act.

Sporočilo za javnost je pripravila Karin Jurman Marn.

Povezane novice