Slovenska udeležba ob letošnjih nagradah Sarajevskega filmskega festivala

20. avgust 2022
Včeraj zvečer se je s podelitvijo nagrad zaključil 28. filmski festival v Sarajevu.

Srce Sarajeva za najboljši igrani celovečerni film, nagrado za najboljšega igralca in še dve partnerski nagradi festivala je prejel hrvaški film Varno mesto režiserja Juraja Lerotića. Direktor fotografije je Marko Brdar, v epizodni vlogi je nastopil Igor Samobor, film je nastal tudi s podporo slovenske sheme denarnih povračil, ki jo je izpeljala produkcija December.

Film je nastal po pretresljivi osebni zgodbi režiserja, ki v filmu  igra tudi glavni vlogo.

Slovenski filmski center je letos na festivalu v sklopu koprodukcijske tržnice CineLink, skupaj s sarajevskim festivalom, prvič podelil tudi nagrado CineLink Female Voices Award. Ta nagrada je namenjena projektom, ki v filmski in avdiovizualni prostor prinašajo najmočnejši ženski pečat.

Nagrado je prejel projekt Deskanje ni za punce (Skateboarding is Not For Girls) v režiji Dine Dume in produkciji Labine Mitevske.

Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Nagrado Cinelink Female Voices prejme projekt, ki ga predstavljata uveljavljena producentka in obetavna mlada režiserka iz Severne Makedonije. Projekt raziskuje pomembne in občutljive zgodbe mladih Rominj znotraj konzervativne tradicije trgovanja s porokami. Projekt izstopa s svojim potencialom razkrivanja nesprejemljivih praks in posvečanja pozornosti težavam, s katerimi se sooča mlada generacija žensk, ujeta med tradicijo in sodobnimi vrednotami.«

Kot smo že poročali, je letošnjo izdajo festivala zaznamovala številna zastopanost slovenskih filmov in ustvarjalcev v vseh programih festivala.

Povezane novice