Na 28. filmskem festivalu v Sarajevu številna zastopanost Slovenije

02. avgust 2022
Vse filme je sofinanciral Slovenski filmski center, ki letos na festivalu v sklopu koprodukcijske tržnice CineLink, skupaj s sarajevskim festivalom, prvič podeljuje tudi nagrado Female Voices CineLink Award za projekt, ki v filmski in avdiovizualni prostor prinaša najmočnejši ženski pečat.

Kot smo že poročali, se je v tekmovalni program izbranih celovečernih igranih filmov uvrstil prvenec Jezdeca režiserja Dominika Menceja, ki bo na festivalu imel svetovno premiero. V tekmovalni program izbranih kratkih filmov pa sta se uvrstila igrani kratki film Tako se je končalo poletje scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina in animirani film O denarju in sreči srbsko-slovenskega tandema Ane Nedeljković in Nikole Majdaka Jr. 

V programski sklop Children se je uvrstil prvi slovenski božični film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića, ki bo na sporedu v nedeljo, 14. avgusta ob 15. uri, v Cineplexx 7. Film pripoveduje zgodbo devetletnega dečka Erika, ki mora zaradi problematičnih staršev živeti v mladinskem domu, in sedemletne Lučke, ki prihaja iz dobro situirane družine. Ker je božič, oba otroka upata, da se jima bodo izpolnile najbolj skrite želje. Erik bi rad božični večer preživel s svojimi starši, Lučka pa si zaželi mlajšo sestrico in psa. Po spletu okoliščin se srečata in skupaj doživita pravo božično pustolovščino, ki v eni sami noči prinese izpolnitev njunih želja, a ne čisto tako kot sta pričakovala.

V glavnih vlogah nastopata mlada Gaj Črnič in Kaja Podreberšek, ki se jima pridružujejo Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković in René Štúr. V filmu igrajo tudi Klemen Slakonja, Zala Đurić Ribič, Mila Maksimović, Tilen Kolbe, Emil Kulović, Jernej Kuntner, Klemen Klemen, Jaka Fon, Lotos Vincenc Šparovec, Nina Valič, Primož Pirnat in številni drugi. Scenarij za film je napisala Saša Eržen, producentka je Ida Weiss iz produkcijske hiše Senca Studio, ki bo na isti dan sodelovala tudi na pogovoru CineLink Industry z naslovom Ustvarjanje vsebin za mlado občinstvo – regionalni vidik. Film je nastal v koprodukciji z luksemburškim Wady films, slovaškim Objectif, hrvaškim Studio Dim, Radiotelevizijo Slovenija in RTVS slovaško radiotelevizijo. Film je bil že prikazan na festivalih v Luksemburgu, Zlinu in Pulju, v času predsedovanja Slovenije Svetu Evrope pa je bil v organizaciji EFAD, združenja evropskih filmskih agencij, prikazan tudi v Bruslju, kjer so si ga ogledali predstavniki evropskih inštitucij.

V programski sklop Teen Arena sta se uvrstila celovečerna igrana filma Gajin svet 2 režiserja Petra Bratuše in Vesolje med nami prvenec režiserke Rahele Jagrič Pirc.

Gajin svet 2 bo prav tako na sporedu v nedeljo, 14. avgusta ob 17. uri, v Cineplexx 7. Film je nadaljevanje priljubljene družinske romantične komedije o pogumni in navihani Gaji. Scenarij za film sta napisala Špela Levičnik Oblak in režiser. V drugem delu 14-letna Gaja živi v ločeni družini. Sooča se z nevoščljivimi sošolci, doživi vdor v osebni profil na družabnem omrežju in spozna, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Kljub temu, da so počitnice in se Gaja z očetom in najstniško sestro Teo odpelje v kamp na morje, se dopust še ne začne. Gaja s pomočjo svojega prijatelja Matica in policijskega inšpektorja reši lastnika bara pred izsiljevalci, spet poveže družino in s pomočjo prijateljev, mame in Eme, Gajine učiteljice saksofona, osreči tudi očeta.

V filmu igrajo Uma Štader, Sebastian Cavazza, Matej Zemljič, Enej Černe Berčič, Neža Smolinsky, Bojan Emeršič, Primož Pirnat, Ajda Smrekar, Lotos Vincenc Šparovec, Gitica Jakopin, Jurij Zrnec, Katarina Čas in drugi.

Svetovna premiera filma je bila letos v Zlinu na češkem 62. mednarodnem filmskem festivalu za otroke in mladino, prikazali pa so ga tudi na nedavno končanem filmskem festivalu v Motovunu. Producenta filma sta Peter Bratuša in Jaka Pokorn iz produkcijske hiše Felina Films, koproducenta filma sta RTV Slovenija in Studio Ritem.

Vesolje med nami je mladinska drama o odraščanju, postavljena v mestece Kostanjevica na Krki. Sarajevskemu občinstvu bo na ogled v sredo, 17. avgusta ob 17. uri, v Cineplexx 7. Zgodba govori o 14-letnemu Kanadčanu Tobiju, ki z mamo Kristino za poletne počitnice pripotuje na obisk v Slovenijo, k babici Gizeli. Kristine že več let ni bilo v domače kraje, sedaj pa je prišla nenadoma in z veliko novico o razstavi, ki naj bi jo pripravila v lokalni galeriji. Tobi ni navdušen nad idejo, da bo počitnice preživel v tuji deželi, brez prijateljev in očeta. Slaba volja se stopnjuje, ko se prvič sreča z rasnimi predsodki lokalnih otrok. Edino svetlo točko mu predstavlja Tjaša, ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači. Njuno druženje ga pripelje do nenavadnega srečanja z oslepelim astronomom Hermanom, ki je prav tako kot Tobi “vaški izobčenec”.

Herman odpre Tobiju vrata pozabljenega observatorija, kjer mu s pomočjo svojega bogatega znanja o astronomiji podeli življenjske nauke, ki izvirajo v vesolju in se nanašajo na življenje na Zemlji. Zvezdni observatorij pa postane Tobiju tudi zatočišče, kamor beži ob novem spoznanju, da imata starša v zakonu težave in da je bila predhodno planirana Kristinina razstava pravzaprav izgovor za pobeg iz Kanade. V spletu intenzivnih čustev in dinamičnih dogodkov se morata tako Tobi, kot Kristina soočiti s perečimi odnosi, potlačenimi strahovi ter lokalno družbo, ki nanju gleda, kot da sta z drugega planeta.

V filmu igrajo: Kolja Chilima Budišin, Ivo Barišič, Manca Dorrer, Irena Mihelič, Alenka Kraigher, Aljaž Jovanovič, Aliash Tepina, Matic Jamar, Neja Čušin, Jakob Cilenšek, Liam Cimperman in drugi. Producent filma je Boštjan Ikovic iz produkcijske hiše Arsmedia.

Koproducenti filmskega prvenca so RTV Slovenija, MB Grip, NuFrame, Zvokarna, Mir Media Group (Srbija), v sodelovanju s Filmskim studiem Viba film. Finančno podporo je prejel tudi od Filmskega centra Srbije. Junija je na 10. mednarodnem festivalu otroškega filma v Seulu (Južna Koreja) prejel prvo mednarodno nagrado za najboljšega igralca v tekmovalnem programu Kids Vision.

Na vseh omenjenih projekcijah bodo prisotni filmski ustvarjalci.

V programski sklop igranih in kratkih ter dokumentarnih filmov Bosne in Hercegovine sta se uvrstila slovenska koprodukcijska filma Illyricvm prvenec hrvaškega režiserja Simona Bogojevića Naratha in risanka Prava Pepelka slovenske režiserke Sare Bozanić.

Illyricvm je hrvaško-slovensko-italijansko-kosovsko in bosansko hercegovska koprodukcija. Glavni producent je hrvaška produkcijska hiša Kinorama. Slovenska koproducentka je Eva Rohrman iz produkcijske hiše Forum Ljubljana. Ostali koproducenti so italijanski La Sarraz Pictures, kosovska Buka Production in bosansko-hercegovska SCCA/Pro.ba. Leta 37 pr. n. št.  mladega Liburna Volsusa vzame s sabo rimska enota, katere na videz preprosta naloga pobiranja davkov se sprevrže v napeto in z nepričakovanimi obrati prepleteno srečanje z lokalnimi, dozdevno pokorjenimi ilirskimi plemeni. Skozi oči tega za Rimljane primitivnega barbara spremljamo arhaičen, čustven svet čudnih, brutalnih zakonov in običajev, ki so našemu sodobnemu svetu podobni bolj, kot bi sprva pričakovali.  
Prava Pepelka pa je zgodba o deklici in leseni nogi, ki se spoprijema s telesno hibo. Ima le eno nogo in veliko željo, da bi plesala. Risanka je koprodukcija Inštituta za transmedijski dizajn in produkcijskih studiev Minya Films & Animation iz Hrvaške, Sparkle Animation iz Portugalske ter AEON iz Bosne in Hercegovine in je prva od šestih epizod serije Zvitih pravljic.

Koprodukcijski film Rožnata luna nizozemske režiserke Floor van der Meulen se je uvrstil v program mreže festivalov jadranske regije gre za nizozemsko – slovensko koprodukcijo, slovenski koprodukcijski hiši sta Tramal films in Staragara, zanju Jožko Rutar in Miha Černec. Nekega dne, kot strela iz jasnega, 74 letni oče sporoči svoji 29 letni hčerki Iris in njenemu starejšemu bratu Ivanu, da ima dovolj življenja, ter da želi do svojega naslednjega rojstnega dne umreti. Medtem ko Ivan stoično prenese očetovo izjavo, se ji Iris upira na vse možne načine. Pusti službo in se preseli k očetu, prepričana, da ga bo na vsak način od dejanja odvrnila.

Festival je lani uvedel tudi tekmovanje za televizijske serije, letos je v ta sklop uvrstil 17 serij iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Severne Makedonije, Kosova in Slovenije. Za nagrade srce Sarajeva sta iz Slovenije nominirani seriji Leninov park in Dolina rož.

Sarajevski filmski festival je nove nagrade ustanovil za promocijo in prepoznavnost najboljših regionalnih televizijskih serij, ki so bile prikazane v preteklem letu, ter za spodbujanje njihove širitve v mednarodno okolje. Letos so nagrado razširili, saj bodo srce Sarajeva podelili v kategoriji za dramske serije in komedije. V prvi bodo podelili osem nagrad: za najboljšo dramsko serijo, najboljšo glavno igralko in igralca, najboljšo žensko in moško epizodno vlogo, za vzhajajočo zvezdo, najboljšo režijo epizode in najboljši scenarij epizode. V drugi pa bodo nagradili najboljšo komedijo, najboljšo igralko in igralca, vzhajajočo zvezdo ter najboljšo režijo in scenarij posamezne epizode.

Seriji Leninov park in Dolina rož sta po istoimenskih knjižnih predlogah pisatelja Tadeja Goloba režirala Klemen Dvornik in Matevž Luzar. Nastali sta v produkciji RTV Slovenija.

Leninov park je nominiran za najboljšo dramsko serijo, Nika Rozman in Sebastian Cavazza za najboljša igralca, Luzar pa za najboljšega režiserja prve epizode Doline rož.

V sklopu 6. izdaje predpremiere – serije pa si bo občinstvo sarajevskega filmskega festivala lahko ogledalo prvi dve epizodi televizijske serije Trigrad režiserke Sonje Prosenc. Letošnji program predstavlja skrbno izbrane nedavno producirane regionalne dramske serije. Občinstvo festivala si bo lahko ogledalo predpremiere prvih dveh epizod šestih težko pričakovanih regionalnih dramskih serij. Vsako od teh vrhunskih produkcij zaznamujeta zanimiv zaplet in izjemna regionalna igralska zasedba.

Vse filme je sofinanciral Slovenski filmski center, ki letos na festivalu v sklopu koprodukcijske tržnice CineLink, skupaj s sarajevskim festivalom, prvič podeljuje tudi nagrado Female Voices CineLink Award za projekt, ki v filmski in avdiovizualni prostor prinaša najmočnejši ženski pečat. Program CineLink bo predstavil devet igranih in sedem dramskih projektov v fazi razvoja iz jugovzhodne Evrope. Nagrada Female Voices CineLink se bo podelila enemu projektu v razvoju, ki sodeluje v sklopih CineLink koprodukcije ali sklopu dramskih serij, z namenom podpore in promocije žensk v filmski industriji jugovzhodne Evrope. Direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar je ob tem povedala: »Filmski in avdiovizualni prostor potrebuje raznolike zgodbe vseh filmskih ustvarjalcev. Nagrada je namenjena spodbujanju nastajanja novih zgodb, ki odkrivajo zamolčane ženske poglede na preteklost in sveže pristope k zgodbam iz sedanjosti. Vse je že bilo prikazano, toda moč vsake nove filmske zgodbe in filmskega lika je v novem pristopu in novem pogledu. Ženske avtorice v zadnjih letih bolj intenzivno kot kadarkoli prej bogatijo svetovni avdiovizualni prostor, zato želimo ženski pogled na svet spodbujati tudi v avdiovizualnih delih našega regijskega prostora.«

Direktorica bo med drugim v sredo, 17. avgusta, tudi ena od osrednjih govornic na panelni razpravi z naslovom Razmišljanje o politiki vključevanja – financiranje in sprememba paradigme. Poleg Nataše Bučar bosta osrednja govorca še Neil Peplow iz britanskega filmskega inštituta ter Kristina Borjeson iz švedskega regijskega filmskega sklada Film i Vast. Panelno razpravo bo vodila Tamara Tatishvili, vodja programa Medici, ki je namenjen usposabljanju predstavnikov filmskih centrov.

Na panelni razpravi bodo govorci razpravljali o možnih ukrepih regijskih in nacionalnih skladov za večjo raznolikost in vključenost v evropski filmski in avdiovizualni sektor. Predstavili bodo izbrana orodja in prijeme, ki so se izkazali za učinkovita in obravnavajo izzive, ki jih morajo financerji v sodobnem svetu premagovati.

Na Talents Sarajevo - programu, ki predstavlja mlade perspektivne filmske ustvarjalce, pa so med 16 izbranimi udeleženci igralca Anuša Kodelja in Nebojša Rako, producentka Eva Kučera Šmon, montažerka Saša Škulj ter scenaristki Lana Bregar in Mirjam Hlastan.

Festival bo potekal od 12. do 19. 8.

Povezane novice