Padla je prva klapa celovečernega filma Vesolje med nami režiserke Rahele Jagrič Pirc

16. junij 2020
Protagonist je 14-letni temnopolti Tobi, ki se z mamo preseli iz Kanade v Slovenijo.

V ponedeljek, 15. junija, je v Vikrčah pri Ljubljani padla prva klapa celovečernega igranega mladinskega filma Vesolje med nami režiserke Rahele Jagrič Pirc, ki je skupaj z Darjo Medić napisala tudi scenarij.

Vesolje med nami je mladinska drama o odraščanju, postavljena v mestece Kostanjevica na Krki. Zgodba govori o 14-letnem Tobiju, fantu temne polti, ki se z mamo Kristino iz Kanade vrne domov v Kristinino domačo vas v Sloveniji. Njun prihod preseneti celo mamo Gizelo, saj hčerke že več let ni bilo v domače kraje, sedaj pa je prišla predčasno in z veliko novico o razstavi, ki naj bi jo pripravila v lokalni galeriji.

Tobi ni navdušen nad idejo, da bo počitnice preživel v tuji deželi brez prijateljev in očeta. Slaba volja se stopnjuje, ko se prvič sreča z rasnimi predsodki lokalnih otrok. Edino svetlo točko v družbi mu predstavlja Tjaša, punca fantovskega videza, ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači. Njuno druženje ga pripelje do nenavadnega srečanja s starim oslepelim astronomom Hermanom, ki je prav tako kot Tobi "vaški izobčenec". Herman odpre Tobiju vrata pozabljenega observatorija, kjer mu s pomočjo svojega bogatega znanja o astronomiji podeli življenjske nauke, ki izvirajo v vesolju in se nanašajo na življenje na Zemlji. Zvezdni observatorij predstavlja Tobiju tudi zatočišče, kamor beži  zaradi novega spoznanja, da imata  starša v zakonu resne težave in da je bila predhodno planirana Kristinina razstava pravzaprav izgovor za pobeg iz Kanade. V spletu intenzivnih čustev in dinamičnih dogodkov, se tako Tobi kot Kristina soočata s svojimi strahovi in družbo, ki nanju gleda, kot da sta iz drugega planeta.

Režiserka je o svojem prvencu povedala: »Vesolje med nami je mladinski film, ki nas popelje v misteriozni svet odkrivanja vesolja, kjer glavni protagonist spozna, da lahko določene zakonitosti iz vesolja apliciramo tudi v naše vsakdanje življenje in medsebojne odnose. To spoznanje mu pomaga osvojiti dekle, združiti starše in premagati bando vaških mulcev. Vesolje dojemam kot univerzalno temo, ki ljudi žene k raziskovanju že od samih začetkov človeštva in zato upam, da bo v filmu vsak posameznik odkril delček sebe.«

V filmu igrajo: Kolja Chilima Budišin, Ivo Barišič, Manca Dorrer, Irena Mihelič, Alenka Kraigher, Aljaž Jovanovič, Aliash Tepina, Romulo Filipe de Figueiredo de Almeida, Matic Jamar, Neja Čušin, Jakob Cilenšek in Liam Cimperman.

»Zgodba o odraščanju, ki bo prikazala odnose med najstniki, mamo in hčerko, sinom in očetom, seže v globino družinskih, človeških odnosov. Zame je realizacija mladinskega filma, ki je zelo pomemben za družbo in otroke, izziv in obveznost, saj kultura mora vplivati na družbo in ji istočasno tudi koristiti,« je povedal producent filma Boštjan Ikovic.

Pri filmu sodelujejo še: direktor fotografije Darko Herič, scenograf Miha Ferkov, kostumografinja Nadja Bedjanič, oblikovalka maske Anita Ferčak, snemalca zvoka Primož Debeljak in Jaka Batič, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik in direktorica filma Amela Ikovic.

Film nastaja v produkciji Arsmedia in v koprodukciji z MB Grip, Zvokarna in NuFrame. Sofinanciral ga je Slovenski filmski center, tehnične usluge nudi Filmski studio Viba film.  

Rahela Jagrič Pirc je zaključila dodiplomski študij iz filmske in video produkcija na univerzi Wolverhampton v Veliki Britaniji. Njen diplomski film My Two Best Friends je postal dobitnik dveh nagrad prestižne »Royal Television Society«. Šolanje je nadaljevala na magistrskem študiju Filmske in TV režije na univerzi Bournemouth, ki ga je zaključila s kratkim stereoskopskim filmom Coming Home (2009). Film velja za prvi slovenski 3D film, ki je bil predvajan na številnih filmskih festivalih, Rahela pa je za ta pionirski dosežek prejela tudi posebno plaketo občine Krško. Po zaključenem študiju je delovala v različnih produkcijah po svetu, od Evrope, ZDA, Nove Zelandije, Japonske in Kanade. Leta 2010 je bila sprejeta na »Berlinale Talent Campus«, leta 2011 je bila izbrana na filmski laboratorij v Kyotu, istega leta pa je prejela tudi štipendijo nemškega programa Nipkow. V letu 2013 se je udeležila filmskega laboratorija v Litvi, leta 2014 pa jo je Evropska Filmska Akademija povabila na filmski program »Sunday in a country«. V letu 2014 je bivala na rezidenci Ingmarja Bergmana na švedskem otoku Fårö, v letu 2019 pa je bila sprejeta na »Reykjavik Film Lab« na Islandiji. V istem letu je začela tudi režirati TV dramo Najini mostovi, ki se predvaja na Pro Plus-POP TV. S produkcijsko hišo Arsmedia je kot režiserka in scenaristka že sodelovala s srednjemetražnim dokumentarnim filmom Sukanje niti modernih umetnikov (2018).

Povezane novice