Slovenski kratki film Love In Plane Sight je prejel glavno nagrado na 75. filmski ediciji v Cannesu

23. maj 2022
#TikTokShortFilm

Filmski festival v Cannesu je letos prvič vstopil tudi v partnerstvo s spletno platformo Tik Tok, ki je imela v sklopu festivala svojo tekmovalno kategorijo #TikTokShortFilm. Le ta je k prijavi povabila že uveljavljene, kakor tudi prihajajoče filmske ustvarjalce. Na festival so prijavili kratke, izvirne videoposnetke, dolge od 30 sekund do treh minut.

V tekmovalni program je bil izbran tudi slovenski ustvarjalec Matej Rimanić iz Kopra, študent 3. letnika Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, s kratkim filmom Love In Plane Sight, ki je v petek prejel glavno nagrado. Rimanić, čigar romantično delo spremlja dva bodoča zaljubljenca, ki komunicirata prek balkonov, se je ob prejemu nagrade zahvalil sosedom, ker so mu v zadnjem trenutku dovolili uporabo njihovega prostora potem, ko so je le teden dni pred rokom prijave pojavilo še pet drugih scenarijev in težave z zagotavljanjem lokacij. Ustvarjalno ekipo sestavljajo še: direktor fotografije Nik Kranjec, poleg Rimanića še igralka Eva Mlakar, oblikovalec zvoka Alen Fekonja in svetovalec ter izvršni producent Luka Jurinčič.

»Nagrada nam najprej seveda pomeni potrditev za dobro opravljeno delo. Ustvarjanje filmov je ekipen šport, tako da ta zmaga ni samo moja, je nagrada vseh nas, ki smo pri projektu sodelovali. Vsi smo v tem svetu, tako da se že veselimo novih priložnosti in izzivov. Z direktorjem fotografije Nikom Kranjcem sva se v Cannesu večkrat pošalila, da je po letih garanja to šele naš začetek. Osebno upam, da mi bo ta nagrada odprla vrata v širši filmski svet, saj si želim s tem profesionalno ukvarjati na svetovni ravni. Dva najboljša občutka na svetu sta, ko ti uspe nekoga nasmejati do joka in ne more več dihati in obratno; ko tebe nekdo nasmeje do joka in ne moreš več dihati. Delam komedije, saj sem mnenja, da svet jemljemo preveč resno. Ljudje bi se morali več smejati, zato upam, da bom lahko nekoč to omogočil čim več ljudem. Komedija je kot žanr zelo zanemarjena in ne dovolj cenjena. Moj največji cilj je, da ji dam spoštovanje, ki si ga zasluži in pokažem svetu, da je narediti dobro komedijo tudi velika umetnost,« je povedal Rimanić.

Žirija je sicer skupno podelila dve glavni nagradi ter nagrado za scenarij in montažo. V tekmovalnem programu je sodelovalo 44 držav, videoposnetke si je ogledalo 4,5 milijarde ljudi po vsem svetu.

Po poročanju tujih medijev je Tik Tok, v skladu s formatom tradicionalnih festivalskih nagrad, zbral raznoliko in globalno žirijo, ki je izbrala nagrajence za prvi program #TikTokShortFilm. Mednarodno žirijo je vodil Rithy Panh, z oskarjem nominiran kamboški filmski režiser, čigar filmi se redno predvajajo v Cannesu, Berlinu in drugih svetovnih festivalih. Predsednik žirije je sicer zaradi težav z integriteto v času festivala odstopil, a se je natečaju kasneje ponovno pridružil. Člani žirije so bili še sudanska multidisciplinarna ustvarjalka Basma Khalifa, umetnica in filmska ustvarjalka Camille Ducellier, scenaristka in producentka filma »Un air de kora« Angela Diabang in Khaby Lame, v Senegalu rojeni Tik Toker, ki je eden najbolj priljubljenih ustvarjalcev aplikacije s 137 milijoni sledilcev.

Povezane novice